Ciabatta z kurczakiem i papają
Przepis na kanapkę na blogu kulinarnym, brzmi banalnie? Może, ale co jeśli to kanapka, której nigdy wcześniej nie jedliście? W końcu hambruger też jest tylko kanapką, a stał się symbolem jedzenia typu fast food. Połączenie składników w tej ciabacie na ciepło jest może bardziej wyrafinowane od przeciętnego hamburgera. Nie oznacza to jednak, że jest lepsze lub gorsze, po prostu zupełnie inne. Kurczak, słodko-kwaśny sos, plastry papaji i kiełki ukryte w chrupiącej ciabacie- dla mnie to wymarzona, szybka przekąska w ciągu dnia :)
Ciabatta z kurczakiem i papają
ciabatta
pierś z kurczaka
łyżeczka suszonych płatków chilli
łyżka pieprzu cytrynowego
pół papaji
kiełki np. lucerny
Sos:
3 łyżki majonezu
3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
2 łyżki posiekanej pietruszki
1. Ciabattę kroimy na pół, polewamy oliwą z oliwek i podpiekamy np. w piekarniku. Umytą pierś kroimy wzdłuż na pół, polewamy oliwą i obtaczamy w cytrynowym pieprzu i płatkach chilli. Piersi smażymy przez kilka minut, z dwóch stron na patelni.
2. Papaję kroimy na pół, łyżką wyjmujemy pestki, obieramy owoc i kroimy w plastry. Za pomocą trzepaczki łączymy majonez z sosem słodko-kwaśnym i dodajemy posiekaną natką pietruszki.
3. Podgrzaną ciabattę smarujemy sosem, kładziemy piersi z kurczaka, plastry papaji i kiełki.
Tosia