Ciabatta

Ciabatta to włoskie pieczywo najczęściej o prostokątnym kształcie. Wykorzystywane na wiele sposobów stanowi wspaniałą bazę i daje wiele możliwości . Dzisiaj u mnie podstawowy przepis na ciabattę a wkrótce jedna z propozycji do czego można jej użyć.

Zdjęcie - Ciabatta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Biga

  • 250g maki pszennej
  • 1/2 łyżeczki drozdzy instant
  • 150g letniej wody

Wymieszać składniki na bigę, aż utworzy się gładkie ciasto. Przykryć folią i odstawić do przefermentowania na 8-12 godzin. Ciasto w tym czasie zdąży przyrosnąć bardzo mocno i opaść z powrotem.

Składniki na ciasto:

  • 500g maki pszennej
  • 300g letniej wody
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy

Następnego dnia rozmieszać drożdże z wodą, dodać do bigi i rozmieszać na gęste ciasto. Do mieszaniny dodać połowę mąki (250g), wymieszać, przykryć folią i odstawić na około 2 godziny, aż co najmniej podwoi swoją objętość. Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i resztą mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik rozgrzać do 230°C. Ciasto podzielić na ok. 12 części, uformować lekko umączonymi rękoma bulki i ułożyć na blasze w dość dużych odstępach. Posypać mąką, a blachę przykryć folią. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Fougasse na zakwasie

Fougasse na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Świąteczne mini Panettone

Świąteczne mini Panettone

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoski chlebek św. Józefa

Włoski chlebek św. Józefa

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Stecca - włoskie płaskie chlebki
3

Stecca - włoskie płaskie chleb…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szybka ciabatta
4

Szybka ciabatta

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis