Chutney żurawinowy

Chutney żurawinowy
Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chutney żurawinowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g świeżych żurawin
  • 2 czerwone cebule
  • 2 nieduże, twarde jabłka (np. ligol)
  • pół szklanki octu jabłkowego
  • szklanka cukru
  • 30 g imbiru kandyzowanego
Przygotowanie Żurawiny obmyć i oczyścić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, a następnie w niedużą kostkę.


Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku (lub patelni) z nieprzywierającym dnem. Garnek postawić na palniku i na średnim ogniu doprowadzić ocet do zagotowania. Kiedy ocet zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i smażyć chutney aż do wyparowania całego płynu, kilkakrotnie mieszając składniki – w zależności od mocy palnika, jak i powierzchni garnka (patelni), może to trwać 1-1,5 godz.


Pod koniec smażenia sprawdzić, czy poziom słodkości chutneya nam odpowiada. Wedle uznania można dodać trochę więcej cukru.


Przygotować 3 słoiki o pojemności 0,3 l – umyte i osuszone. Gotowy, jeszcze gorący chutney przełożyć do słoików, po czym mocno zakręcić pokrywki. Słoiki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. Tak pasteryzowany chutney można przechowywać nawet kilka miesięcy.


Porada:

Chutney można dodatkowo wzbogacić suszoną żurawiną. Należy dodać ją po ok. pół godziny od rozpoczęcia smażenia.



Przepis pochodzi z bakeandtaste.blogspot.com

Kategorie przepisów