Chutney ze śliwek

Chutney ze śliwek to pewnego rodzaju wytrawne słodko-kwaśne powidła o korzennym smaku z wyraźną nutą smażonej cebuli, imbiru i pieprzu cayenne. Chutney polecam do wszelkiego rodzaju pasztetów, serów, a szczególnie tych pleśniowych, wytrawnych kanapek natomiast dla mięsożerców do pieczonych mięs. Chutney ze śliwek szczególnie polecam jako dodatek do dań wigilijnych, będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego menu. Przepis jest bardzo łatwy i szybki do przygotowania można przygotować go w tak zwanym międzyczasie na przykład, kiedy w piekarniku piecze się pyszny pasztet jaglany. Gotowy chutney można przygotować do długiego przechowywania, należy po przełożeniu do wyparzonych słoików pasteryzować gotowy produkt, chutney nie sfermentuje i w takiej formie zawsze będzie pod ręka. Niepasteryzowany przechowujemy w lodówce.



Zdjęcie - Chutney ze śliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drukuj


Czas przygotowania
15 min

Czas gotowania
30 min

Całkowity czas
45 min

Autor: Anna
Typ dania: Dodatki
Ilość porcji: 1

Składniki

  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1-2 łyżki czerwonego octu-balsamico
  • 3 łyżki cukru trzcinowego, ilość zależy do słodkości śliwek
  • 1 łyżka tartego imbiru, można zastąpić imbirem w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 3-4 sztuki goździków
  • czarny pieprz
  • pieprz cayenne
  • sól
  • masło około 1 kopiasta łyżka lub olej roślinny do smażenia cebuli



Instrukcje
  1. Śliwki umyć, wypestkować, przekroić na połówki lub ćwiartki jeśli będą duże
  2. Cebule pokroić w piórka
  3. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć cebulę, powinna zmięknąć, następnie dodać śliwki, imbir i goździki, smażyć przez około 30 minut lub dłużej, na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły
  4. Doprawić do smaku przyprawami i octem
  5. Chutney powinien mieć konsystencję gęstych powideł
  6. Zdjąć z ognia, przełożyć do czystego słoika, po całkowitym wystygnięciu przechowywać w lodówce
  7. Smacznego!


chutney ze sliwekZdjęcie - Chutney ze śliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
chutney ze sliwekZdjęcie - Chutney ze śliwek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Najprostszy kompot z renklod

Najprostszy kompot z renklod

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Śliwki w słoiku do ciasta na zimę
3

Śliwki w słoiku do ciasta na z…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Śliwki do ciasta
3

Śliwki do ciasta

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciastka owsiane czekoladowe ze śliwką

Ciastka owsiane czekoladowe ze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Domowy preparat na żylaki

Domowy preparat na żylaki

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kiszona biała rzodkiew daikon

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonymi  migdałami
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Czosnek niedźwiedzi do słoika
2

Czosnek niedźwiedzi do słoika

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Konfitura z czerwonej cebuli
1

Konfitura z czerwonej cebuli

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny