Chutney z rabarbaru


Zdjęcie - Chutney z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Nabrałam ochoty na gęsty, orientalny sos, który będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla i kanapek. Czyli sos w stylu indyjskiego chutney, który przyrządza się z owoców i warzyw. Rabarbarowy sezon w pełni, dlatego uznałam, że rabarbar będzie wdzięcznym składnikiem do przygotowania słodko-kwaśnego sosu.
Od zawsze zadziwia mnie to, że uważany jest za warzywo. Tak naprawdę częściej traktuje się go jako owoc, przyrządzając rabarbarowe desery. Dowodem na to są przepisy, które uzbierałyśmy w ciągu kilku lat. Na burczymiwbrzuchu znajdziecie pleśniak z rabarbarem, racuchy z rabarbarem, pieczoną owsiankę z rabarbarem i knedle z rabarbarem. Nie ma jednak dań z wykorzystaniem go w sposób wytrawny. Czas to zmienić!
W moim rabarbarowym sosie znalazło się sporo orientalnych przypraw korzennych, a także jabłko, imbir i cebula. Dodatek octu i cukru pozwoliły zagęścić sos, zakonserwować go i wydobyć smak. Z podanych proporcji sos może śmiało być zamknięty w słoiku i trzymany w lodówce przez dwa tygodnie.
Jeśli zdecydujecie się zatrzymać smak rabarbaru na dłużej i przygotować chutney w większych ilościach, sos można śmiało pasteryzować. A naprawdę warto, bo świetnie smakuje np. z mięsem z grilla, z różnymi serami serami, a może być też smakowitą bazą do azjatyckiego dań z woka.

Chutney z rabarbaru/ duży słoik
  • 500 g obranych łodyg rabarbaru
  • czerwona cebula
  • jabłko
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 250 g cukru
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • szczypta soli
  1. Rabarbar i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  2. Wszystkie składniki, razem z przyprawami, tartym imbirem, octem i cukrem umieszczamy w garnku z grubym dnem.
  3. Gotujemy na małym przez godzinę lub do momentu, aż chutney zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.
  4. W między czasie smakujemy chutney i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub octu do smaku.
  5. Po godzinie wyciągamy przyprawy i przekładamy chutney do słoika. Masę możemy również zmiksować dodatkowo blenderem na gładki sos.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Marynowany rabarbar (pikle rabarbarowe)

Marynowany rabarbar (pikle rab…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru

Kaś Kaś
Bake&Taste

Syrop z rabarbaru
4

Syrop z rabarbaru

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Korzenna pasta z rabarbaru
3

Korzenna pasta z rabarbaru

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Ciasto

Ciasto "Leśny mech"

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zielony koktajl na zdrowe jelita
1

Zielony koktajl na zdrowe jeli…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Dżem rabarbarowo-różany

Dżem rabarbarowo-różany

Tyna Tyna
In cooking we trust

Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

Polędwiczki wieprzowe z sosem…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Galaretka rabarbarowa

Galaretka rabarbarowa

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Pianka rabarbarowa
1

Pianka rabarbarowa

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Drożdżówki z rabarbarem
1

Drożdżówki z rabarbarem

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne
1

Ciasto z rabarbarem – sezonowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy