Chutney z rabarbaru


Zdjęcie - Chutney z rabarbaru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





































Nabrałam ochoty na gęsty, orientalny sos, który będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla i kanapek. Czyli sos w stylu indyjskiego chutney, który przyrządza się z owoców i warzyw. Rabarbarowy sezon w pełni, dlatego uznałam, że rabarbar będzie wdzięcznym składnikiem do przygotowania słodko-kwaśnego sosu.
Od zawsze zadziwia mnie to, że uważany jest za warzywo. Tak naprawdę częściej traktuje się go jako owoc, przyrządzając rabarbarowe desery. Dowodem na to są przepisy, które uzbierałyśmy w ciągu kilku lat. Na burczymiwbrzuchu znajdziecie pleśniak z rabarbarem, racuchy z rabarbarem, pieczoną owsiankę z rabarbarem i knedle z rabarbarem. Nie ma jednak dań z wykorzystaniem go w sposób wytrawny. Czas to zmienić!
W moim rabarbarowym sosie znalazło się sporo orientalnych przypraw korzennych, a także jabłko, imbir i cebula. Dodatek octu i cukru pozwoliły zagęścić sos, zakonserwować go i wydobyć smak. Z podanych proporcji sos może śmiało być zamknięty w słoiku i trzymany w lodówce przez dwa tygodnie.
Jeśli zdecydujecie się zatrzymać smak rabarbaru na dłużej i przygotować chutney w większych ilościach, sos można śmiało pasteryzować. A naprawdę warto, bo świetnie smakuje np. z mięsem z grilla, z różnymi serami serami, a może być też smakowitą bazą do azjatyckiego dań z woka.

Chutney z rabarbaru/ duży słoik
  • 500 g obranych łodyg rabarbaru
  • czerwona cebula
  • jabłko
  • 2 cm korzenia imbiru
  • ząbek czosnku
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 250 g cukru
  • łyżeczka ziaren kolendry
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 2 cm korzenia imbiru
  • szczypta soli
  1. Rabarbar i jabłko obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy.
  2. Wszystkie składniki, razem z przyprawami, tartym imbirem, octem i cukrem umieszczamy w garnku z grubym dnem.
  3. Gotujemy na małym przez godzinę lub do momentu, aż chutney zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszamy.
  4. W między czasie smakujemy chutney i w razie potrzeby dodajemy więcej cukru lub octu do smaku.
  5. Po godzinie wyciągamy przyprawy i przekładamy chutney do słoika. Masę możemy również zmiksować dodatkowo blenderem na gładki sos.
Tosia

Przepisy z tych kategorii

Chutney z rabarbaru

Chutney z rabarbaru

Kaś Kaś
Bake&Taste

Syrop z rabarbaru
4

Syrop z rabarbaru

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Korzenna pasta z rabarbaru
3

Korzenna pasta z rabarbaru

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cynamonowy wieniec z rabarbarem

Cynamonowy wieniec z rabarbare…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Kiszona biała rzodkiew daikon

Kiszona biała rzodkiew daikon

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kiszona czerwona kapusta - wersja uproszczona
2

Kiszona czerwona kapusta - wer…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z czosnku niedźwiedziego z prażonymi  migdałami
2

Pesto z czosnku niedźwiedziego…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Czosnek niedźwiedzi do słoika
2

Czosnek niedźwiedzi do słoika

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Konfitura z czerwonej cebuli
1

Konfitura z czerwonej cebuli

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kiszona sałata lodowa
1

Kiszona sałata lodowa

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir