Chrupkie pieczywo śliwkowe
Prawie dwa lata temu (bo do dokładnej rocznicy brakuje jeszcze 3 dni) upiekłam po raz pierwszy domowe chrupkie pieczywo. Od tego czasu nie kupuję już gotowego, a za każdym razem jak mam ochotę przygotować jakieś szybkie pieczywo, przypominam sobie o tym przepisie.
Pieczywo tego typu świetnie sprawdza się po prostu do chrupania, ale można je także serwować z sosami i dipami lub potraktować jak chleb i zrobić kanapki. Możliwości jest wiele, a robi się je naprawdę szybko.
Tym razem połączyłam mąkę pszenną z pełnoziarnistą i poszłam w stronę śliwkowych smaków. W cieście znalazły się domowe powidła, a także kawałki świeżych śliwek. Wyszło pysznie, polecam miłośnikom śliwek, szczególnie w sezonie! A zimą świeże owoce wystarczy zastąpić suszonymi
Chrupkie pieczywo śliwkowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 35 min. Porcje: 9 Składniki
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pszennej typ 650
- 100 g powideł śliwkowych
- 4 śliwki
- 30 ml oliwy
- 150 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, pokrojone w drobną kostkę śliwki, oliwę i sól.
- Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników.
- Podsypujemy je dodatkowo mąką (aby się nie przykleiło do wałka) i cienko rozwałkowujemy.
- Wycinamy małe prostokąty podobnej wielkości i kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż staną się chrupkie i rumiane.
- Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.