Chrupkie pieczywo śliwkowe

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prawie dwa lata temu (bo do dokładnej rocznicy brakuje jeszcze 3 dni) upiekłam po raz pierwszy domowe chrupkie pieczywo. Od tego czasu nie kupuję już gotowego, a za każdym razem jak mam ochotę przygotować jakieś szybkie pieczywo, przypominam sobie o tym przepisie.

Pieczywo tego typu świetnie sprawdza się po prostu do chrupania, ale można je także serwować z sosami i dipami lub potraktować jak chleb i zrobić kanapki. Możliwości jest wiele, a robi się je naprawdę szybko.

Tym razem połączyłam mąkę pszenną z pełnoziarnistą i poszłam w stronę śliwkowych smaków. W cieście znalazły się domowe powidła, a także kawałki świeżych śliwek. Wyszło pysznie, polecam miłośnikom śliwek, szczególnie w sezonie! A zimą świeże owoce wystarczy zastąpić suszonymi

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chrupkie pieczywo śliwkowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 35 min. Porcje: 9 Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 4 śliwki
  • 30 ml oliwy
  • 150 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, pokrojone w drobną kostkę śliwki, oliwę i sól.
  2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników.
  3. Podsypujemy je dodatkowo mąką (aby się nie przykleiło do wałka) i cienko rozwałkowujemy.
  4. Wycinamy małe prostokąty podobnej wielkości i kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
  5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż staną się chrupkie i rumiane.
  6. Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Przepisy z tych kategorii

Kompot ze śliwkami na zimę
1

Kompot ze śliwkami na zimę

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pieczone powidła śliwkowe z kakao
1

Pieczone powidła śliwkowe z ka…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Owsiane babeczki ze śliwkami
2

Owsiane babeczki ze śliwkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
2

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Sos z suszonych wędzonych śliwek i cebuli
1

Sos z suszonych wędzonych śliw…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
3

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne