Chrupkie pieczywo śliwkowe

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prawie dwa lata temu (bo do dokładnej rocznicy brakuje jeszcze 3 dni) upiekłam po raz pierwszy domowe chrupkie pieczywo. Od tego czasu nie kupuję już gotowego, a za każdym razem jak mam ochotę przygotować jakieś szybkie pieczywo, przypominam sobie o tym przepisie.

Pieczywo tego typu świetnie sprawdza się po prostu do chrupania, ale można je także serwować z sosami i dipami lub potraktować jak chleb i zrobić kanapki. Możliwości jest wiele, a robi się je naprawdę szybko.

Tym razem połączyłam mąkę pszenną z pełnoziarnistą i poszłam w stronę śliwkowych smaków. W cieście znalazły się domowe powidła, a także kawałki świeżych śliwek. Wyszło pysznie, polecam miłośnikom śliwek, szczególnie w sezonie! A zimą świeże owoce wystarczy zastąpić suszonymi

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chrupkie pieczywo śliwkowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 35 min. Porcje: 9 Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 4 śliwki
  • 30 ml oliwy
  • 150 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, pokrojone w drobną kostkę śliwki, oliwę i sól.
  2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników.
  3. Podsypujemy je dodatkowo mąką (aby się nie przykleiło do wałka) i cienko rozwałkowujemy.
  4. Wycinamy małe prostokąty podobnej wielkości i kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
  5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż staną się chrupkie i rumiane.
  6. Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Przepisy z tych kategorii

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne
1

Powidła- szybkie, łatwe i pysz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jesienny tort ze słonym karmelem
2

Jesienny tort ze słonym karmel…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką
1

Kruche ciasto ze śliwkami i pi…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką

Ciasto ze śliwkami z migdałową…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Chrupkie pieczywo ze szpinakiem

Chrupkie pieczywo ze szpinakie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb jabłkowy

Chleb jabłkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Cebulowe wianuszki ze słonecznikiem

Cebulowe wianuszki ze słoneczn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy – prosty przepis na domowe pieczywo
3

Chleb dyniowy – prosty przepis…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy