Chrupkie pieczywo śliwkowe

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prawie dwa lata temu (bo do dokładnej rocznicy brakuje jeszcze 3 dni) upiekłam po raz pierwszy domowe chrupkie pieczywo. Od tego czasu nie kupuję już gotowego, a za każdym razem jak mam ochotę przygotować jakieś szybkie pieczywo, przypominam sobie o tym przepisie.

Pieczywo tego typu świetnie sprawdza się po prostu do chrupania, ale można je także serwować z sosami i dipami lub potraktować jak chleb i zrobić kanapki. Możliwości jest wiele, a robi się je naprawdę szybko.

Tym razem połączyłam mąkę pszenną z pełnoziarnistą i poszłam w stronę śliwkowych smaków. W cieście znalazły się domowe powidła, a także kawałki świeżych śliwek. Wyszło pysznie, polecam miłośnikom śliwek, szczególnie w sezonie! A zimą świeże owoce wystarczy zastąpić suszonymi

Zdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupkie pieczywo śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chrupkie pieczywo śliwkowe Autor: Tosia Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 35 min. Porcje: 9 Składniki

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 4 śliwki
  • 30 ml oliwy
  • 150 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy powidła, pokrojone w drobną kostkę śliwki, oliwę i sól.
  2. Wlewamy letnią wodę i mieszamy ciasto do połączenia składników.
  3. Podsypujemy je dodatkowo mąką (aby się nie przykleiło do wałka) i cienko rozwałkowujemy.
  4. Wycinamy małe prostokąty podobnej wielkości i kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
  5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach, aż staną się chrupkie i rumiane.
  6. Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy