Chrupki chlebek z ziarnami
Domowe chrupkie pieczywo z mąki razowej orkiszowej i gryczanej z mieszanymi ziarnami ( siemienia, czarnuszki, dyni, słonecznika ). Świetna alternatywa dla osób, które chcą odżywiać się zdrowo, a nie potrafią zrezygnować z tradycyjnego pieczywa. Taki chlebek można zagryzać z wędliną, twarogiem, warzywami, sałatką. Bardzo wartościowy odżywczo, chrupiący uzupełniacz zdrowej diety ?
Składniki
- 200 g mąki razowej orkiszowej
- 150 g mąki gryczanej
- 50 ml. oliwy
- 250 ml. letniej wody
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 3/4 szkl. mieszanki ziaren ( siemię lniane, dynia, słonecznik, czarnuszka )