Chrupki chlebek fitness

Chrupki chlebek fitness

Zdjęcie - Chrupki chlebek fitness - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotowałam coś dla początkujących domowych piekarzy, ale także tych, którzy wraz z początkiem roku przeszli na dietę. Być może ten przepis przypadnie Wam do gustu

Jeśli chcielibyście zacząć piec chleb, ale przerażają Was drożdże, a tym bardziej zakwas, to jest to propozycja idealna dla Was! Oto chrupki chlebek fitness, czyli coś w rodzaju chrupkiego pieczywa. Robi się go bardzo prosto, wystarczy wymieszać mąkę żytnią razową z kilkoma rodzajami płatków, ziarnami, solą i wodą. Ciasto odstawiamy na kwadrans, następnie rozprowadzamy na blasze i pieczemy przez 10 minut. Kolejny krok to pokrojenie masy na drobne prostokąciki i ponowne włożenie blachy z ciastem do pieca na jeszcze 30 minut. Prawda, że łatwe? A po tym czasie chrupkie pieczywo jest już gotowe!

Zdjęcie - Chrupki chlebek fitness - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupki chlebek fitness - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupki chlebek fitness - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chrupki chlebek fitness Autor: Tosia Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 1 godz. Porcje: 18 Składniki

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 100 g płatków jaglanych
  • 50 g nasion chia
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody
Przepis
  1. Suche składniki łączymy ze sobą w misie, dodajemy miód i sól.
  2. Wlewamy wodę i mieszamy lepkie ciasto do dokładnego połączenia składników.
  3. Ostawiamy do nasączenia na 15 minut.
  4. Po tym czasie wykładamy blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozprowadzamy cienko ciasto po całej powierzchni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  5. Całość pieczemy 10 minut w 160 stopniach, następnie wyciągamy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na prostokąty (u mnie 18 części). Wkładamy je na blasze ponownie do pieca i pieczemy jeszcze 30 minut.
  6. Upieczone chlebki ściągamy z blachy, odklejamy papier do pieczenia i studzimy na kratce.

Kategorie przepisów