Chrupki chlebek fitness

Zdjęcie - Chrupki chlebek fitness - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotowałam coś dla początkujących domowych piekarzy, ale także tych, którzy wraz z początkiem roku przeszli na dietę. Być może ten przepis przypadnie Wam do gustu

Jeśli chcielibyście zacząć piec chleb, ale przerażają Was drożdże, a tym bardziej zakwas, to jest to propozycja idealna dla Was! Oto chrupki chlebek fitness, czyli coś w rodzaju chrupkiego pieczywa. Robi się go bardzo prosto, wystarczy wymieszać mąkę żytnią razową z kilkoma rodzajami płatków, ziarnami, solą i wodą. Ciasto odstawiamy na kwadrans, następnie rozprowadzamy na blasze i pieczemy przez 10 minut. Kolejny krok to pokrojenie masy na drobne prostokąciki i ponowne włożenie blachy z ciastem do pieca na jeszcze 30 minut. Prawda, że łatwe? A po tym czasie chrupkie pieczywo jest już gotowe!

Zdjęcie - Chrupki chlebek fitness - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupki chlebek fitness - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chrupki chlebek fitness - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chrupki chlebek fitness Autor: Tosia Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 1 godz. Porcje: 18 Składniki

  • 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 100 g płatków jaglanych
  • 50 g nasion chia
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika
  • łyżeczka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody
Przepis
  1. Suche składniki łączymy ze sobą w misie, dodajemy miód i sól.
  2. Wlewamy wodę i mieszamy lepkie ciasto do dokładnego połączenia składników.
  3. Ostawiamy do nasączenia na 15 minut.
  4. Po tym czasie wykładamy blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozprowadzamy cienko ciasto po całej powierzchni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  5. Całość pieczemy 10 minut w 160 stopniach, następnie wyciągamy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na prostokąty (u mnie 18 części). Wkładamy je na blasze ponownie do pieca i pieczemy jeszcze 30 minut.
  6. Upieczone chlebki ściągamy z blachy, odklejamy papier do pieczenia i studzimy na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem

Pure z batata ze słodko kwaśny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
1

Bataty pieczone z pesto rukoli…

Beti Beti
kruche babeczki

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Gęsta zupa pieczarkowa z czerwonym ryżem
1

Gęsta zupa pieczarkowa z czerw…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Fit sernik z rodzynkami
1

Fit sernik z rodzynkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
4

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Fit tarta jabłkowa

Fit tarta jabłkowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Owsianka z tahini i borówką amerykańską. Dieta szybka przemiana - faza III

Owsianka z tahini i borówką am…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II
2

Klops z indyka. Dieta szybka p…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Por duszony z czerwoną papryką. Dieta szybka przemiana - faza I i II
3

Por duszony z czerwoną papryką…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit