Chrupki chlebek fitness
Dziś przygotowałam coś dla początkujących domowych piekarzy, ale także tych, którzy wraz z początkiem roku przeszli na dietę. Być może ten przepis przypadnie Wam do gustu
Jeśli chcielibyście zacząć piec chleb, ale przerażają Was drożdże, a tym bardziej zakwas, to jest to propozycja idealna dla Was! Oto chrupki chlebek fitness, czyli coś w rodzaju chrupkiego pieczywa. Robi się go bardzo prosto, wystarczy wymieszać mąkę żytnią razową z kilkoma rodzajami płatków, ziarnami, solą i wodą. Ciasto odstawiamy na kwadrans, następnie rozprowadzamy na blasze i pieczemy przez 10 minut. Kolejny krok to pokrojenie masy na drobne prostokąciki i ponowne włożenie blachy z ciastem do pieca na jeszcze 30 minut. Prawda, że łatwe? A po tym czasie chrupkie pieczywo jest już gotowe!
Chrupki chlebek fitness Autor: Tosia Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 1 godz. Porcje: 18 Składniki
- 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 100 g płatków owsianych
- 100 g płatków żytnich
- 100 g płatków jaglanych
- 50 g nasion chia
- 50 g siemienia lnianego
- 50 g ziaren słonecznika
- łyżeczka miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 ml letniej wody
- Suche składniki łączymy ze sobą w misie, dodajemy miód i sól.
- Wlewamy wodę i mieszamy lepkie ciasto do dokładnego połączenia składników.
- Ostawiamy do nasączenia na 15 minut.
- Po tym czasie wykładamy blachę piekarnika papierem do pieczenia. Rozprowadzamy cienko ciasto po całej powierzchni i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Całość pieczemy 10 minut w 160 stopniach, następnie wyciągamy blachę z piekarnika i kroimy ciasto na prostokąty (u mnie 18 części). Wkładamy je na blasze ponownie do pieca i pieczemy jeszcze 30 minut.
- Upieczone chlebki ściągamy z blachy, odklejamy papier do pieczenia i studzimy na kratce.