Chrupiące placuszki z dyni
Pytacie mnie co mozna zrobic z dyni- dzis jest dojrzala ,smaczna w kolorze intensywnej pomaranczy ...... odpowiadam- podpowiadam przepisy latwe i na kazda kieszen.
Kolejny przepis ktory zadowoli nawet wytrawnych smakoszy.......chrupiace placuszki !-super szybkie i super dobre!
Zapraszam!
Chrupiace placuszki z dyni
. ok. 500 gr dyni
. 3 lyzki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
. 2 jajka
. 2 lyzki startego sera parmegiano ( lub inny twardy ser )
. sol i pieprz
. 1 maly zabek czosnku ( tylko dla chetnych )
- olej do smazenia
Wykonanie
- obrana ze skorki dynie scieramy na tarce o grubych oczkach
- dodajemy jajka,make ,przyprawy i jesli ktos lubi ( ja tak!)- przecisniety przez praske maly zabek czosnku
- mieszamy wszystko dokladnie i odstawiamy na ok.10 min
- za pomoca lyzki nakladamy porcje masy na rozgrzany tluszcz i smazymy z kazdej strony na zloty kolor
- podajemy zaraz po usmazeniu-smakuja wybornie !
- mozemy przygotowac jako dodatek jogurtowy sos z tunczykiem
1 puszka malego tunczyka w oleju
1 maly grecki jogurt
.kilka galazek szczypiorku ,sol i pieprz oraz kilka kroli soku z cytryny
skladniku mieszamy ze soba i podajemy jako dodatek do chrupiacych placuszkow
Smacznego!