Chrupiąca sałatka
Koniec przerwy świątecznej to znowu czas przygotowywania jedzenia w w wersji ekspresowej. Ale mimo, że błyskawicznie powinno być smacznie. Wszystko zależy od doboru składników, od tego jakie smaki połączymy na jednym talerzu. Moja dzisiejsza sałatka jest dobrze skomponowana zarówno pod względem smaku jak i struktury warzyw. Chrupiące warzywa, aksamitne awokado i sos na bazie octu malinowego. Doskonała do obiadu ale też jak wiecie można ją schrupać całkowicie samą.
Składniki
- Składniki na sałatkę
- sałata lodowa - 1/4 główki
- awokado - 1 sztuka
- seler naciowy - 3 łodygi
- rzodkiewka - 1 pęczek
- czerwona cebula - 1 sztuka
- natka pietruszki lub szczypiorek - 2-3 łyżki
- Składniki na sos
- ocet np. malinowy - 2 łyżki
- oliwa - 6 łyżek
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czosnek - 1 ząbek
Instrukcje
Wszystkie warzywa pokroić, awokado powinno być dojrzałe, w przeciwnym razie zepsuje sałatkę. Umieścić warzywa w salaterce.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Dodać sos do warzyw i delikatnie wymieszać. Schłodzić przynajmniej 1 godzinę w lodówce.
Smaczego:)