Chrupiąca ciecierzyca

Chrupiąca ciecierzyca

Zdjęcie - Chrupiąca ciecierzyca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chrupiąca ciecierzyca

PrzezVes, 20 lutego 2013

Zdjęcie - Chrupiąca ciecierzyca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiąca ciecierzyca to pyszna i na pewno zdrowsza niż chipsy przekąska, lubię pochrupać sobie podczas oglądania filmu :)

SkładnikiSposób przygotowania

Do przepisu można użyć ciecierzycy gotowanej lub z puszki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni ( termoobieg ) , blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Na ręcznik papierowy wysypujemy ciecierzycę, od góry przykładamy drugim ręcznikiem i delikatnie dociskając przesuwamy w przód i w tył po ziarnach, podnosimy górny ręcznik i wybieramy łupinki które poodchodziły od ziaren.
Wysypujemy ciecierzycę na blachę, polewamy oliwą i mieszamy rękami rozkładając ją równomiernie.

Pieczemy jakieś 30-40 min aż nie nabierze ładnego złoto-brązowego koloru i nie zrobi się chrupiąca.
Posypujemy ulubionymi przyprawami ( ja używam np przyprawy do kurczaka czy mixu meksykańskiego) jeżeli trzeba solimy.
Podajemy.

Zdjęcie - Chrupiąca ciecierzyca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Print Friendly

Kategorie przepisów