Chrupiąca brukselka w cieście

Zdjęcie - Chrupiąca brukselka w cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Fantastyczna przekąska, idealna na każda okazję. Jak przyjdą goście, jak leniwie przerzucamy kanały w telewizorze, jak leżymy w pełnym słońcu w ogrodzie, czy w ogóle kiedy tylko chcemy. Jeżeli lubicie brukselkę to tę pokochacie. Jeśli macie do niej opory to jest szansa, że ta wam jednak posmakuje. Bo jest naprawdę dobra. Ciasto na piwie, przyprawy, sposób przygotowania... To wszystko sprawia, że zyskuje ona zupełnie nowy smak.Jak zrobicie to dajcie znać w komentarzu, ciekaw jestem waszej reakcji. Ja część zjadłem od razy na ciepło oglądając "Teksańską maskarę piłą mechaniczną" i pijąc piwo. Idealne połączenie :) No może poza tym filmem... Jeżeli jeszcze go nie oglądaliście to dobrze, jesteście bogatsi o 1,5 godziny. Jeżeli jednak niestety straciliście czas to łączę się z wami w bólu... :)

250 g niezbyt dużych główek brukselki, 3/4 szklani jasnego piwa, szklanka mąki pszennej, 4 łyżki maślanki, 2 szczypty proszku do pieczenia, jajko, 2 ząbki czosnku, łyżeczka uprażonego sezamu, olej do głębokiego smażenia, cynamon, sól, pieprz
Gotujemy garnek wody, delikatnie słodzimy i solimy. Brukselkę myjemy, odcinamy końcówkę i w miejscu końcówki lekko nacinamy na krzyż. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy, dokładnie osuszamy, studzimy. Z piwa, maślanki, mąki, proszku do pieczenia i jajka ukręcamy ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możemy nie wlewać od razu wszystkich płynów. Możemy regulować nimi gęstość ciasta, na tyle by oblepiło brukselkę w trakcie zamaczania. Doprawiamy sola, cynamonem, zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem i sezamem. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku (dużo oleju, tak żeby cała brukselka była zakryta), nabijamy po jednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty jogurt naturalny ucieramy do smaku z utartym imbirem, sokiem z cytryny, wasabi i siekaną kolendrą).
Smacznego!

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Pieczony łosoś z czosnkiem i natką pietruszki
2

Pieczony łosoś z czosnkiem i n…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kurczak po chińsku z mango i  papryką

Kurczak po chińsku z mango i…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami
1

Potrawka z kurczakiem i piecza…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierś kaczki w sosie winnym

Pierś kaczki w sosie winnym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Racuchy z gruszkami
1

Racuchy z gruszkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Zapiekane szpinakowe pierożki
1

Zapiekane szpinakowe pierożki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami
3

Rolada szpinakowa leśny mech z…

food² food²
Food Square

Zupa z cukinii i szpinaku na mleku kokosowym z ostrą nutą. Fragment
1

Zupa z cukinii i szpinaku na m…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Koktajl z jarmużem, jabłkami i wodą brzozową
1

Koktajl z jarmużem, jabłkami i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Koktajl zielona moc
1

Koktajl zielona moc

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa z bobem, cukrowym groszkiem i miętą
1

Zupa z bobem, cukrowym groszki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami