Chowder ze słodką kukurydzą i kalafiorem
Na blogu jest już jeden przepis na chowder (TU) bardziej klasyczny, bo z rybą i owocami morza. Dziś dla odmiany wersja warzywna (z opcją podania z porcją chrupiącej szynki na wierzchu) ze świeżą, słodką kukurydzą i kalafiorem.
To gęsta, pożywna zupa. Myślę, że z powodzeniem zastąpić może i drugie danie, wzbogacona jest bowiem śmietanką i ziemniakami.
Zamiast kalafiora, można do niej dodać np. cukinię i tym samym stworzyć kolejną wariację tego pysznego dania.
Proporcje dla ok. 4 osób.
Składniki- kukurydza cukrowa - 2 kolby
- kalafior - 1 główka
- ziemniaki - 3 średnie sztuki
- por - 1 szt
- szynka dojrzewająca - 6 plastrów
- dymka ze szczypiorkiem - 4 szt
- liśc laurowy - 2 szt
- ziele angielskie - 3 szt
- mleko - 1 szklana
- śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
- sól, pieprz - do smaku
- olej - 1 łyżka
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, usmaż na chrupko pokrojoną w paseczki szynkę. Przełóż na talerzyk, odstaw.
Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekany por.
Dodaj pokrojone w kosteczkę, obrane ziemniaki, ziarenka kukurydzy (odkrawamy je z kolby prowadząc nóż wzdłuż twardego trzonu), różyczki kalafiora, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej mlekiem i taką ilością wody, by tylko przykryć warzywa.Gotuj do miękkości. Kalafior może się wręcz rozpadać, w ten sposób zagęści zupę. Dodaj śmietankę, dopraw do smaku.
Podawaj z chrupiącą szynką i posiekaną dymką na wierzchu.