Choinki bezowe

Choinki bezowe
Zdjęcie - Choinki bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Choinki bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Choinki bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Choinki bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 4 białka ze średnich jajek
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • zielony barwnik spożywczy
  • jadalne posypki w kształcie gwiazdek
Przygotowanie

Włącz piekarnik i ustaw go na 100°C. Dwie duże blaszki wyłóż papierem do pieczenia.


Umieść białka w misce miksera i ubijaj na średniej prędkości przez około 3 min, aż piana zacznie sztywnieć. W tym momencie dodaj łyżkę cukru pudru i ubijaj dalej przez 2-3 sekundy, następnie dodaj łyżkę cukru i ubijaj kolejne 2-3 sek. Powtarzaj te czynności do wyczerpania cukrów.


Do piany dodaj teraz proszek do pieczenia i zielony barwnik spożywczy (możesz dodać barwnik później, oddzielnie, jeśli chcesz otrzymać drzewka w różnych kolorach). Ubijaj pianę dalej, aż stanie się sztywna i błyszcząca - około 4-5 min. Napełnij białkami rękaw cukierniczy wyposażony w końcówkę z otworem gwiazdkowym o średnicy 1 cm. Wyciśnij na blaszki bezę na kształt choinki i, według uznania, udekoruj posypkami.


Piecz w temperaturze 100°C przez 60-90 min (w zależności od wielkości choinek), po wyjęciu odstaw do ostygnięcia na kratce. Posyp cukrem pudrem i udekoruj posypkami.



Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów