Chłodnik z kalarepy
Chłodnik z kalarepy i zielonego ogórka to lekka propozycja na upalne dni. Dietetyczny i orzeźwiający, szybki i prosty do wykonania. Bardzo gorąco polecam!
SKŁADNIKI na 2 porcje:
1 kalarepa (ok. 300 g)
1 zielony ogórek (ok. 150 g)
1/2 pęczka koperku
0,5 litra maślanki
sól, pieprz, cukier do smaku
Kalarepę i ogórka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Koperek drobno posiekaj. W wysokim naczyniu wymieszaj warzywa z maślanką. Dopraw do smaku i podawaj schłodzone.
Smacznego :)
1 porcja zawiera średnio:
energia: 149 kcal
białko: 12,5 g
węglowodany: 24g
błonnik: 4 g
tłuszcze: 1,8 g
cholesterol: 15 mg