Chłodnik z botwinki

Chłodnik należy do tych dań, które robię bardzo rzadko. Ale ostatnie upały dały mi się trochę we znaki więc zamiast lodów zrobiłam tę zimną zupę. Wahałam się czy robić z botwinki czy z ogórków ale jednak przeważył walor kolorystyczny. Bo właśnie za to najbardziej lubię ten chłodnik.

Zdjęcie - Chłodnik z  botwinki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1/2 kg buraczków
  • 1/2 kg świeżych ogórków
  • szczypiorek, koperek
  • duże opakowanie kwaśnej śmietany
  • duże opakowanie kefiru
  • ząbek czosnku
  • cukier, sól, sok z cytryny do smaku
  • ugotowane na twardo jajka

 W garnku zagotować wodę i odstawić do przestygnięcia. Ugotować buraczki wraz z botwinką. Gdy będą gotowe pokroić. Pokroić ogórki na połówki lub ćwiartki. Posiekać zieleninę. Do ostudzonej wody wlać kefir, śmietanę, przyprawić do smaku solą, odrobiną cukru, sokiem z półówki cytryny i wymieszać. Następnie dodać do niej pokrojone warzywa. Dodać posiekany czosnek.  Gotową zupę odstawić na godzinę do lodówki. Podawać z połówką jajka.

 Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy