Chłodnik kurpiowski

Chłodnik kurpiowski

Czy w takie upały możliwe jest jedzenie jakiejkolwiek innej zupy niż chłodnik? Ciężko mi to sobie wyobrazić... ;) Dlatego z buraczków, które zostały mi po przygotowaniu ryżu z botwinką, zmajstrowałam łatwy i pyszny chłodnik kurpiowski.


Zdjęcie - Chłodnik kurpiowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
CHŁODNIK KURPIOWSKI
(2 porcje)
3 nieduże, młode buraczki z botwinki,
500ml kefiru lub zsiadłego mleka,
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
½ długiego ogórka,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz,
2 jajka ugotowane na twardo

Buraczki ugotować, obrać i pokroić w kostkę. Ogórek również obrać i pokroić w kosteczkę podobnej wielkości. Kefir lub zsiadłe mleko wymieszać ze śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać buraczki, ogórek i szczypiorek, wymieszać. Całość schłodzić w lodówce (minimum godzinę). Podawać z cząstkami jajek.


(przepis podpatrzony w jednym ze starych numerów „Poradnika domowego”)


Zdjęcie - Chłodnik kurpiowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chłodnik kurpiowski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów