Chłodnik błyskawiczny
W gorące dni takie jak dziś kompletnie nie chce mi się gotować . Staram się wtedy zrobić jakieś szybkie danie , niewymagające stania "przy garach" . I właśnie tę zaletę ma chłodnik - robi się go szybko , nie trzeba gotować ( no dobra , tylko jajka ) - i jak nazwa wskazuje - jest zimny ;)
Składniki :
- 1 litr kefiru lub maślanki
- duży pomidor
- 1-2 gruntowe ogórki
- koperek - kilka gałązek
- 3-4 gałązki grubego szczypioru
- 3 jajka ugotowane na twardo
- kilka rzodkiewek
- 1 rozgnieciony ząbek świeżego czosnku lub czosnek granulowany
- sól , pieprz , maggi
- 4 łyżki koncentratu barszczu
Do garnka lub wysokiej miski wlać kefir , dodać koncentrat barszczu , czosnek i maggi . Wymieszać metalową rózgą do ubijania . Pomidora i ogórki pokroić w kostkę , rzodkiewki w półplasterki , koper i szczypior posiekać drobno - wrzucić wszystko do garnka , wymieszać z kefirem . Doprawić do smaku solą i pieprzem . Na końcu wrzucić pokrojone w ósemki jajka na twardo .
Podawać schłodzony - wtedy jest najlepszy :)