Chlebowe listki Fougasse

Zdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miesiąc listopad nie bez powodu nosi swoją nazwę. To czas, w którym liście tańczą w powietrzu piękne piruety i opadają na ziemię.

Nie od dziś wiadomo, że inspirować w kuchni może absolutnie wszystko, nawet pogoda! Natchniona jesiennym spacerem postanowiłam upiec chlebowe listki, które znane są zresztą we francuskiej kuchni. Oto Fougasse, czyli ciasto przypominające włoską focaccię, ale uformowane w chrupiące liście

Zdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebowe listki Fougasse Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 20 min. Czas pieczenia: 13 min. Całkowity czas: 1 godz. 33 min. Porcje: 8 Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto miskerem lub ręcznie przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto wkładamy do misy posmarowanej oliwą, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części. Jeśli będzie taka potrzeba skrapiamy je oliwą, aby nie lepiły się do rąk. Każdą część spłaszczamy i nacinamy najpierw przez środek, a następnie po 3 paseczki z każdej strony. Tak nacięte chlebki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed pieczeniem skrapiamy je z wierzchu oliwą.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub skrapiamy ścianki wodą, aby zaparować piekarnik.
  4. Fougasse pieczemy przez 10-13 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Krucha tarta z jabłkami

Krucha tarta z jabłkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zakręcona tarta z cukinią, marchewką i papryką

Zakręcona tarta z cukinią, mar…

food² food²
Food Square

Pot pie z grzybami, gulasz grzybowy zapiekany pod ciastem francuskim
1

Pot pie z grzybami, gulasz grz…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres
2

Serowe ptysiowe bułeczki Gouge…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z jabłkami i bezą
4

Tarta z jabłkami i bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Francuskie tosty z drożdżówki
1

Francuskie tosty z drożdżówki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Poulet á la bretonne, czyli kurczak po bretońsku

Poulet á la bretonne, czyli ku…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena