Chlebowe listki Fougasse

Zdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miesiąc listopad nie bez powodu nosi swoją nazwę. To czas, w którym liście tańczą w powietrzu piękne piruety i opadają na ziemię.

Nie od dziś wiadomo, że inspirować w kuchni może absolutnie wszystko, nawet pogoda! Natchniona jesiennym spacerem postanowiłam upiec chlebowe listki, które znane są zresztą we francuskiej kuchni. Oto Fougasse, czyli ciasto przypominające włoską focaccię, ale uformowane w chrupiące liście

Zdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebowe listki Fougasse Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 20 min. Czas pieczenia: 13 min. Całkowity czas: 1 godz. 33 min. Porcje: 8 Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto miskerem lub ręcznie przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto wkładamy do misy posmarowanej oliwą, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części. Jeśli będzie taka potrzeba skrapiamy je oliwą, aby nie lepiły się do rąk. Każdą część spłaszczamy i nacinamy najpierw przez środek, a następnie po 3 paseczki z każdej strony. Tak nacięte chlebki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed pieczeniem skrapiamy je z wierzchu oliwą.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub skrapiamy ścianki wodą, aby zaparować piekarnik.
  4. Fougasse pieczemy przez 10-13 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.

Przepisy z tych kategorii

Tarta grzybowa z kurczakiem, suszonymi pomidorami i serem Gruyère

Tarta grzybowa z kurczakiem, s…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Grzanki francuskie z chałki orkiszowej
1

Grzanki francuskie z chałki or…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bostock. Francuski patent na drugie życie drożdżówki. Boski!
1

Bostock. Francuski patent na d…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarta normandzka z jabłkami
1

Tarta normandzka z jabłkami

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

Pissaladiere, czyli cebularz po francusku
1

Pissaladiere, czyli cebularz p…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Eklery z „kruszonką” (choux au craquelin)
1

Eklery z „kruszonką” (choux au…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Perliczka pieczona po prowansalsku

Perliczka pieczona po prowansa…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Vichyssoise. Francuska zupa – klasyk
2

Vichyssoise. Francuska zupa –…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Galette des Rois. Francuski deser na święto Trzech Króli
1

Galette des Rois. Francuski de…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Gratin de l'oignons - francuska zapiekanka z cebuli
2

Gratin de l'oignons - francusk…

food² food²
Food Square