Chlebowe listki Fougasse

Zdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miesiąc listopad nie bez powodu nosi swoją nazwę. To czas, w którym liście tańczą w powietrzu piękne piruety i opadają na ziemię.

Nie od dziś wiadomo, że inspirować w kuchni może absolutnie wszystko, nawet pogoda! Natchniona jesiennym spacerem postanowiłam upiec chlebowe listki, które znane są zresztą we francuskiej kuchni. Oto Fougasse, czyli ciasto przypominające włoską focaccię, ale uformowane w chrupiące liście

Zdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chlebowe listki Fougasse - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chlebowe listki Fougasse Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 20 min. Czas pieczenia: 13 min. Całkowity czas: 1 godz. 33 min. Porcje: 8 Składniki

  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto miskerem lub ręcznie przez ok. 5 minut. Elastyczne ciasto wkładamy do misy posmarowanej oliwą, przykrywamy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
  2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 8 części. Jeśli będzie taka potrzeba skrapiamy je oliwą, aby nie lepiły się do rąk. Każdą część spłaszczamy i nacinamy najpierw przez środek, a następnie po 3 paseczki z każdej strony. Tak nacięte chlebki kładziemy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed pieczeniem skrapiamy je z wierzchu oliwą.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub skrapiamy ścianki wodą, aby zaparować piekarnik.
  4. Fougasse pieczemy przez 10-13 minut, aż się zarumienią. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy