Chlebki "pita"

Chlebki jak bułeczki, uniwersalne w zastosowaniu, a przede wszystkim smaczne.

Warto poświęcić nieco czasu i zrobić takie chlebki, bo to co zrobimy sami, smakuje z podwójną siłą.

Zapraszam!

Zdjęcie - Chlebki "pita" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebki "pita" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebki "pita"

 

.500 gr maki pszennej

.25 gr drozdzy

.1 szklanka letniej wody

.2 lyzki oleju roslinnego

.1 lyzeczka soli

.1 lyzeczka cukru

 

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 230 stC wraz z blaszka.

Robimy zaczyn z 2 lyzek maki,1/2 szklanki wody i cukru ( odstawiamy na 15 min. )

Do miski przesiewamy make,dodajemy sol i mieszamy,potem zaczyn,olej ,reszte wody i zagniatamy ciasto ( moze sie okazac,ze trzeba nieco wiecej wody ,to zalezy od jakosci maki i wiazania wody ).

Okrywamy miseczke i odstawiamy do wyrastania na 1 godz.

Wyrosniete ciasto przekladamy na deske i wyrabiamy,potem dzielimy na rowne czesci.

Z kazdej porcji ciasta wyrabiamy maly okragly chlebek.

Chlebki walkujemy na placek ukladamy na goraca blaszke posypana maka ( chlebki juz nie wyrastaja ponownie ).

Pieczemy przez 15 min.

Smacznego!

 

 

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb