Chlebek czosnkowy

Chlebek czosnkowy

Zdjęcie - Chlebek czosnkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jesień za oknem, trzeba dbać o odporność, a wiadomo przecież, że nic tak nie wspomoże naszego zdrowia jak solidna porcja czosnku! Wymieszałam go z masłem (smak!) i natką pietruszki (witamina C!) i tym sposobem mam na stole najzdrowszy wypiek świata! Piszę to oczywiście z lekkim przymrużeniem oka, ale są sytuacje, gdy chlebek czosnkowy może poprawić, jeśli nie nasze zdrowie, to na pewno samopoczucie :)

Zdjęcie - Chlebek czosnkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ten chlebek czosnkowy przygotowałam na wzór rolady- ciasto drożdżowe lekko rozwałkowałam, posmarowałam masłem czosnkowym z pietruszką, zwinęłam i włożyłam do wyrośnięcia do klasycznej foremki- korytka. Chlebek ma w sobie sporo masła, więc po prostu pokrojony na kromki jest już sam w sobie pyszny i w zasadzie nie potrzebuje innych dodatków, choć jedzony z dobrym serem czy odrobiną oliwy na pewno stanie się rewelacyjnym posiłkiem.

Zdjęcie - Chlebek czosnkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pamiętajcie, aby wszystkie składniki wykorzystane do jego upieczenia były w temperaturze pokojowej lub lekko ciepłe (woda). Masło powinno być miękkie, aby dało się łatwo połączyć z natką pietruszki i czosnkiem.

Zdjęcie - Chlebek czosnkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • woda - 1/2 szklanki, letnia
  • mleko - 1/2 szklanki, letnie
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże suszone - 2 łyżeczki
  • masło - 2 łyżki, miękkie
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 3 szklanki, plus do podsypywania
  • Masło czosnkowe:
  • masło - 8 łyżek, miękkie
  • natka pietruszki - drobno posiekana, ok. 5 łyżek
  • czosnek - 2-3 ząbki, wg gustu :)
Przygotowanie:

To ciasto drożdżowe, pamiętaj więc, by wszystkie składniki miały temp. pokojową, a woda i mleko były lekko ciepłe- ciasto będzie wtedy lepiej wyrastać!

Przygotuj masło czosnkowe: miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę i posiekaną natką pietruszki. Dodaj szczyptę soli.

Chlebek: Do misy (np. miksera) wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, a następnie wlej lekko ciepłe mleko, wodę oraz dodaj miękkie masło. Wszystkie składniki wyrabiaj (ok. 5-10 minut- najlepiej zrobić to “hakiem” miksera), aż uzyskasz gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki.

Misę z ciastem przykryj np. folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na kwadrat ok. 30 x 30cm. Rozsmaruj na nim równą warstwą masło czosnkowe i lekko zwiń, jak roladę. Przenieś ciasto do foremki (korytka ok. 25×10 cm)) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj lekko ściereczką lnianą lub folią i odstaw na kolejne 30 min- godzinę. Wierzch chlebka możesz opcjonalnie posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 60 minut, aż chlebek czosnkowy ładnie się zarumieni.

Przed podaniem możesz je ponownie podgrzać w piekarniku lub na patelni.

***

Na wszelki wypadek podrzucam przy okazji drugi, równie dobry, przepis na bułeczki czosnkowe, o TUTAJ.

Kategorie przepisów