Chlebek buraczany
Piękny kolor, pyszny. Z dodatkiem serka kremowego, wymieszanego z koperkiem. Można go jeść samodzielnie lub może posłużyć jako baza pod kanapki.
Podłużna forma
Składniki:
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka puree z pieczonego buraka
3 jajka
2/3 szklanki mleka
1/3 szklanki masła, roztopionego, ostudzonego
Farsz z serka kremowego:
1 szklanka serka kremowego, typu philadelphia
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka poszatkowanego świeżego koperku
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 180C. I przygotuj sobie podłużną blaszkę. Jeśli nie używasz silikonowej to wyłóż ją papierem do pieczenia.
W większej misce wymieszaj mąkę pszenną i pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstaw na bok.
W innej misce wymieszaj puree buraczane, jajka, mleko i masło. Dodaj tą mieszankę do mieszanki mąk i ponownie wszystko wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Aby wykonać serowy farsz należy wszystkie składniki połączyć,
Wyłóż na blaszkę część buraczanego ciasta a następnie dodaj gdzieniegdzie serowy farsz i następnie przykryj go znowu buraczanym ciastem. Piecz około 50 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.