Chlebek buraczany

Chlebek buraczany

Piękny kolor, pyszny. Z dodatkiem serka kremowego, wymieszanego z koperkiem. Można go jeść samodzielnie lub może posłużyć jako baza pod kanapki.

Zdjęcie - Chlebek buraczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek buraczany

Podłużna forma

Składniki:

1 1/4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka puree z pieczonego buraka

3 jajka

2/3 szklanki mleka

1/3 szklanki masła, roztopionego, ostudzonego

Farsz z serka kremowego:

1 szklanka serka kremowego, typu philadelphia

1 jajko

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka poszatkowanego świeżego koperku

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik na 180C. I przygotuj sobie podłużną blaszkę. Jeśli nie używasz silikonowej to wyłóż ją papierem do pieczenia.

W większej misce wymieszaj mąkę pszenną i pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odstaw na bok.

W innej misce wymieszaj puree buraczane, jajka, mleko i masło. Dodaj tą mieszankę do mieszanki mąk i ponownie wszystko wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.

Aby wykonać serowy farsz należy wszystkie składniki połączyć,

Wyłóż na blaszkę część buraczanego ciasta a następnie dodaj gdzieniegdzie serowy farsz i następnie przykryj go znowu buraczanym ciastem. Piecz około 50 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Zdjęcie - Chlebek buraczany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chlebek buraczany

Kategorie przepisów