Chlebek bananowy z borówkami
Ten chlebek bananowy z dodatkiem borówek amerykańskich to jeden z lepszych jakie jadłam. Przepis na chlebek bananowy jest bardzo prosty, a efekt końcowy na pewno wszystkich zaskoczy. Moje dzieci po prostu go uwielbiają i jak tylko mam bardzo dojrzałe banany, to robimy chlebek. Jak zrobić chleb bananowy? Przepis znajdziecie poniżej :-)
Składniki na chlebek bananowy z borówkami:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 200 g masła
- 3-4 szt. dojrzałych bananów
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 250-300 g borówek amerykańskich
Jak przygotować na chlebek bananowy z borówkami?
1. Masło musimy rozpuścić i ostudzić, banany obieramy i zgniatamy widelcem, orzechy siekamy, borówki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.2. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło, następnie banany. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy do ciasta, miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i posiekane orzechy. Całość mieszamy łyżką.
4. Blaszkę lub blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli pieczemy w dwóch małych keksówkach, to ciasto dzielimy na dwie równe części i przekładamy do blaszek. Ja piekłam w jednej. Na wierzch dajemy borówki, które lekko wciskamy w ciasto.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 55 - 60 minut. Do tzw. "suchego patyczka".
Studzimy, przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-)