Chleb zielony smoothie

Od dłuższego czasu jestem wielką fanką zielonych koktajli. Czemu? Bo to samo zdrowie. Dzięki zmiksowaniu roślin możemy przyswoić ich więcej, a to swoista bomba witaminowa. Jak najczęściej więc staram się przygotowywać sobie zielony smoothie. Do jego wykonania zwykle używam liści świeżego szpinaku, bazylii, czy pietruszki. Zielony smoothie może być stworzony z różnymi owocami, ale mi najbardziej odpowiada dodatek świeżego ananasa- słodycz i kwasowość w jednym. Pewnego dnia przygotowałam sobie koktajl jak zwykle, a następnie dolałam część do chleba. Nabrał super zielonego koloru, ale również zaskoczył smakiem. Nie jestem w stanie stworzyć przepisu na dosłownie 1 smoothie, aby dodać go do chleba, gdyż to po prostu przekracza możliwości mojego blendera. Pomyślałam więc, że poniżej dam wam wskazówki jak przygotować większą porcję, wydzielając do chleba jedynie 150 g. A resztę wypijcie ze smakiem:)
Chleb zielony smoothie
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 8 godz Czas pieczenia: 45 min Calkowity czas: 8 godz 45 min
Porcje: 1
Składniki
- Na zielony smoothie:
- ok. 150 g ananasa (bez skórki)
- 2 garście szpinaku
- pół banana
- sok z 1 cytryny
- woda do rozcieńczenia
- Na chleb:
- 150 g smoothie
- 80 g aktywnego zakwasu pszennego
- 650 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- ok. 300 ml wody
Instrukcja
- Przygotuj smoothie. Zmiksuj w blenderze składniki i dolej tyle wody, aby miało konsystencję gęstego koktajlu.
- Pomieszaj wszystkie składniki na chleb i wymieszaj ciasto łyżką aż osiągnie jednolitą konsystencję.
- Ciasto powinno być raczej lepkie.
- Wyłóż papierem do pieczenia 25 centymetrową foremkę.
- Przenieś ciasto do foremki, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb ok. 45 minut aż po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
- Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce. Kromki chleba posmaruj Smakowitą de Luxe.