Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Co może być smaczniejszego od domowego chleba z masłem ,a jeśli ten chlebek ma zdrowe dodatki -tym lepiej !

Dzisiaj zrobilam pyszny ,puszysty chlebek z dodatkiem kilku ziarem ( siemie lniane,platki owsiane,ziarenka dyni i slonecznika )

Zapraszam!

Zdjęcie - Chleb z ziarnami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z ziarnami

. 450 gr maki pszennej

. 250 ml wody

. 10 gr drozdzy swiezych

. 2 lyzki oleju slonecznikowego

. 1 lyzeczka soli

. 1 lyzeczka cukru

. 1 szklanka zmielonych w mlynku nasiona w/g wlasnego uznania

 

Wykonanie

- keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta

- w szklance wody rozprowadzamy drozdze z cukrem- odstawiamy

- w misce mieszamy przesiana make z sola i zmielonymi ziarnami,robimy dolek i wlewamy zaczyn z drozdzy

- calosc mieszamy za pomoca lyzki,dodajemy olej i zagniatamy ciasto

- ciasto wyrabiamy nieco reka ,przekladamy je do miski i okrywamy folia spozywcza oraz sciereczka

- kiedy podwoi swoja objetosc przekladamy ciasto do przygotowanej keksowki i rownamy powierzchnie

- okrywamy foremke folia i odstawiamy do ponownego wyrastania ciasta

- powierzchnie posypujemy dowolnymi ziarnami ,spryskujemy woda

- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200stC przez 25min

- upieczony chlebek wyciagamy z formy,umieszczamy go na kratce od piekarnika i ponownie pieczemy ok. 10 min

- chlebek chlodzimy na kratce metalowej

Smacznego!

Kategorie przepisów