Chleb z ziarnami i ziołami
Zrobiłam w życiu tyle bochenków chleba, że robię je intuicyjnie, a proporcje przychodzą mi same. Jakimś cudem potrafię jednym chluśnięciem wlać dokładnie tyle wody co trzeba, aby uzyskać elastyczne ciasto. Lubię więc chleb tworzyć właśnie w ten sposób, tu wrzucę to, tu tamto, zostanie mi trochę suszonych owoców- wrzucę i je. Z doświadczenia wiem, że takie chleby wychodzą najlepiej, a „oczyszczenie lodówki” z resztek nadających się do pieczywa przynosi same dobre skutki.
Wyławiam więc z mojej szafki wszystkie ziarna jakie mi zostały, zrywam zioła z mojej domowej hodowli, a dla przełamania smaku i dodania chlebowi odrobiny słodyczy dorzucam również suszone owoce.
Właśnie dlatego poniżej podaję wam dość elastyczny przepis, abyście mogli tę przyjemność poczuć sami. Nie ma potrzeby wybierania się do sklepu po konkretne produkty (no, może mąkę, ale tu też możecie poeksperymentować). Wrzućcie co macie, ulubione ziarna, zioła i nieco suszonych owoców i cieszcie się waszym chlebem „czyścicielem lodówki”:)
Chleb z ziarnami i ziołami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 150 g mąki pszennej razowej
- 70 g ulubionych ziaren
- 2 gałązki rozmarynu (tylko liście)
- 100 g ulubionych suszonych owoców
- 20 g płatków owsianych
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2,5 łyżeczki soli
- ok. 380 ml ciepłej wody
- Suszone owoce posiekaj
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
- Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od ręki. Od momentu jej uzyskania zagniataj mocno kilka minut.
- Prostokątną, 30-centymetrową foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Umieść ciasto w foremce i przykryj materiałową szmatką.
- Odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wsadź foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż chleb zbrązowieje.
- Wyjmij z piekarnika i z foremki. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.