Chleb z ziarnami i ziołami

Zdjęcie - Chleb z ziarnami i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobiłam w życiu tyle bochenków chleba, że robię je intuicyjnie, a proporcje przychodzą mi same. Jakimś cudem potrafię jednym chluśnięciem wlać dokładnie tyle wody co trzeba, aby uzyskać elastyczne ciasto. Lubię więc chleb tworzyć właśnie w ten sposób, tu wrzucę to, tu tamto, zostanie mi trochę suszonych owoców- wrzucę i je. Z doświadczenia wiem, że takie chleby wychodzą najlepiej, a „oczyszczenie lodówki” z resztek nadających się do pieczywa przynosi same dobre skutki.

Wyławiam więc z mojej szafki wszystkie ziarna jakie mi zostały, zrywam zioła z mojej domowej hodowli, a dla przełamania smaku i dodania chlebowi odrobiny słodyczy dorzucam również suszone owoce.

Właśnie dlatego poniżej podaję wam dość elastyczny przepis, abyście mogli tę przyjemność poczuć sami. Nie ma potrzeby wybierania się do sklepu po konkretne produkty (no, może mąkę, ale tu też możecie poeksperymentować). Wrzućcie co macie, ulubione ziarna, zioła i nieco suszonych owoców i cieszcie się waszym chlebem „czyścicielem lodówki”:)

Chleb z ziarnami i ziołami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 70 g ulubionych ziaren
  • 2 gałązki rozmarynu (tylko liście)
  • 100 g ulubionych suszonych owoców
  • 20 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2,5 łyżeczki soli
  • ok. 380 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Suszone owoce posiekaj
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od ręki. Od momentu jej uzyskania zagniataj mocno kilka minut.
  4. Prostokątną, 30-centymetrową foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Umieść ciasto w foremce i przykryj materiałową szmatką.
  6. Odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wsadź foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż chleb zbrązowieje.
  9. Wyjmij z piekarnika i z foremki. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem

Pszenno-żytni chleb na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem

Chleb na zakwasie z oliwkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem

Chleb żytni na zakwasie z wiśn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Placuszki bananowe - pyszne

Placuszki bananowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty