Chleb z ziarnami i ziołami

Zdjęcie - Chleb z ziarnami i ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobiłam w życiu tyle bochenków chleba, że robię je intuicyjnie, a proporcje przychodzą mi same. Jakimś cudem potrafię jednym chluśnięciem wlać dokładnie tyle wody co trzeba, aby uzyskać elastyczne ciasto. Lubię więc chleb tworzyć właśnie w ten sposób, tu wrzucę to, tu tamto, zostanie mi trochę suszonych owoców- wrzucę i je. Z doświadczenia wiem, że takie chleby wychodzą najlepiej, a „oczyszczenie lodówki” z resztek nadających się do pieczywa przynosi same dobre skutki.

Wyławiam więc z mojej szafki wszystkie ziarna jakie mi zostały, zrywam zioła z mojej domowej hodowli, a dla przełamania smaku i dodania chlebowi odrobiny słodyczy dorzucam również suszone owoce.

Właśnie dlatego poniżej podaję wam dość elastyczny przepis, abyście mogli tę przyjemność poczuć sami. Nie ma potrzeby wybierania się do sklepu po konkretne produkty (no, może mąkę, ale tu też możecie poeksperymentować). Wrzućcie co macie, ulubione ziarna, zioła i nieco suszonych owoców i cieszcie się waszym chlebem „czyścicielem lodówki”:)

Chleb z ziarnami i ziołami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 70 g ulubionych ziaren
  • 2 gałązki rozmarynu (tylko liście)
  • 100 g ulubionych suszonych owoców
  • 20 g płatków owsianych
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2,5 łyżeczki soli
  • ok. 380 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Suszone owoce posiekaj
  2. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  3. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i odchodzić od ręki. Od momentu jej uzyskania zagniataj mocno kilka minut.
  4. Prostokątną, 30-centymetrową foremkę wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Umieść ciasto w foremce i przykryj materiałową szmatką.
  6. Odłóż w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wsadź foremkę do piekarnika i piecz ok. 25 minut aż chleb zbrązowieje.
  9. Wyjmij z piekarnika i z foremki. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-żytni chleb na zakwasie z brzoskwiniami i rozmarynem
1

Pszenno-żytni chleb na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb na zakwasie z oliwkami i miodem

Chleb na zakwasie z oliwkami i…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni na zakwasie z wiśniami i rozmarynem

Chleb żytni na zakwasie z wiśn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Tymiankowe placuszki z gruszką

Tymiankowe placuszki z gruszką

figmara figmara
figowe smaki

Ziołowe bułeczki z przedziałkiem
2

Ziołowe bułeczki z przedziałki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Prowansalskie bułeczki
2

Prowansalskie bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pieczona dorada
1

Pieczona dorada

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sałatka z cukinii z soczewicą i miętą
1

Sałatka z cukinii z soczewicą…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Sałatka z ziemniakami, ziołami i musztardą francuską
1

Sałatka z ziemniakami, ziołami…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy