Chleb z sezamem

Chleb z sezamem

Zdjęcie - Chleb z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam sezam, szczególnie w prażonej postaci, dlatego było dla mnie czymś całkiem naturalnym dodać go do chleba. Moment prażenia sezamu jest bardzo ważny, gdyż właśnie wtedy nabiera on charakterystycznego smaku i wykorzystujemy jego pełne możliwości.

Mój pomysł na połączenie był absolutnym strzałem w dziesiątkę. To jeden z lepszych chlebów jakie jadłam. Ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze i fantastyczny sezamowy smak. Polecam gorąco.

Zdjęcie - Chleb z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z sezamem

  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g sezamu łuskanego
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ok. 230 ml ciepłej wody
  1. Upraż sezam. Wysyp go na suchą patelnię (nie wysmarowaną tłuszczem) i na średnim ogniu podgrzewaj cały czas mieszając, aż ziarenka zrobią się brązowe.
  2. W misce połącz mąkę, sól, cukier i drożdże. Wsyp lekko ostudzony sezam.
  3. Zacznij powoli dolewać ciepłą wodą i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą elastyczną konsystencję, nieco przypominającą ciepłą plastelinę,
  4. Jeśli zdarzy Ci się dolać za dużo wody i ciasto jest zbyt lepkie, dosyp jeszcze odrobinę mąki, aby nabrało elastyczności.
  5. Z ciasta uformuj okrągły bochenek i lekko go uklep tworząc płaską podstawę.
  6. Wsadź bochenek do wyłożonej papierem do pieczenia blachy/naczynia żaroodpornego i przykryj całość folią aluminiową, zostawiając trochę przestrzeni u góry, aby ciasto mogło urosnąć.
  7. Odłóż w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika.
  8. Daj ciastu podwoić objętość, powinno to potrwać nieco ponad godzinę,
  9. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  10. Piecz chleb przez ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto ze środka.

Kategorie przepisów