Chleb z polentą i orzechami

Chleb z polentą i orzechami

Zdjęcie - Chleb z polentą i orzechami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z polentą i orzechami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zakwas jest naprawdę jak żyjące stworzenie. Często pytacie w komentarzach, dlaczego was zakwas przestał działać, nie bulgocze, lub nie podnosi chleba. Zwykle staram się pomóc wam na bazie moich poprzednich doświadczeń, ale muszę wam przyznać, że po latach i mnie potrafi mój zakwas zaskoczyć. Tak właśnie było wczoraj, gdy znienacka przestał podnosić mój chleb. W konsekwencji wyjęłam z piekarnika jedną, wielką, klejącą papkę, nie przypominającą pieczywa. Następnego dnia przełożyłam go do innego naczynia, ponownie nakarmiłam i znów porażka. Przez pogodowe szaleństwa zmienia się temperatura w domu. Może się zdarzyć, że nagle w miejscu, w którym zwykle zakwasrósł jak należy, nagle zrobi się dla niego za zimno. Lub gdy zima płata nam figla i okaże się być wczesną wiosną, dla zakwasu, podniesie się temperatura w pomieszczeniach i będzie mu po prostu za gorąco. Mnie czeka teraz po raz kolejny eksperymentowanie z temperaturami. Wierzę jednak, że znajdę mu idealną "sypialnię" na zimę:)

Zdjęcie - Chleb z polentą i orzechami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A czemu mówię o zakwasie? Bo ten chleb miał pierwotnie właśnie na nim rosnąć. Dzisiaj jednak zrobiłam równie pyszny (oczywiście porównując do moich wyobrażeń, a nie wspomnianej papki) w wersji drożdżowej. Przyśpieszyło to czas wyrastania, a wy możecie mieć ten bochenek w zaledwie dwie godziny.

Chleb z polentą i orzechami.

Autor: Sliwka

Czas przygotowania: 2 godz
Czas pieczenia: 25 min
Calkowity czas: 2 godz 25 min

Porcje: 4

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej (polenty)
  • 50 g poszatkowanych orzechów włoskich
  • 1, 5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki wody (do polenty) + 200 ml wody

Instrukcja

  1. Przygotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie było to 1/3 szklanki polenty na 2/3 szklanki wody). Ostudź.
  2. Pomieszaj wszystkie składniki razem oprócz wody.
  3. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję.
  4. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  5. Uformuj z ciasta kulę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  6. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 h.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw blachę do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut, aż po wsadzeniu w chleb drewnianego patyczka nie przyklei się do niego ciasto.
  9. Odstaw do ostygnięcia, następnie pokrój. Kromki chleba podawaj ze Smakowitą de Luxe.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy