Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Makarony, to symbol włoskiej kuchni, ale także w Polsce stały się bardzo popularne i lubiane, to danie, które przygotowuje się szybko i łatwo, a różnorodność jest zdumiewająca.
Na dzisiejszy obiad proponuje makaron „Farfalle”, popularnie nazywany makaronem motylkowym, ponieważ wyglądem przypomina motyle.
Makaron ten także jest doskonały do zup i sałatek.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem, to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Składniki na makaron ze szpinakiem i kurczakiem:
- 250 g makaronu Farfalle
- podwójny filet z kurczaka
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g sera gorgonzoli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki parmezanu
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Jak zrobić makaron ze szpinakiem i kurczakiem?
Filet z kurczaka oczyścić z błon i pokroić na mniejsze kawałki, posolić i dodać curry, smażyć na oliwie z masłem do zarumienienia.
Dodać umyty i odsączony szpinak oraz roztarty czosnek i wymieszać z gorgonzolą.
Smażyć przez około 2-3 minuty.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente wg. przepisu producenta.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem, doprawić oregano, solą i pieprzem.
Przełożyć na talerz i posypać drobno startym parmezanem.
Podawać na ciepło.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
Smacznego !