Chleb z garnka

Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta. Do upieczenia tego chleba potrzebny jest garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne z pokrywką, chleb upieczony w takim naczyniu będzie miał bardzo ładną przypieczona, chrupiącą skórkę i miękki środek z pięknymi dużymi dziurkami. Wypiek przypomina mi nieco ciabattę z olbrzymimi dziurkami w środku miękkiego miąższu. Przepis na chleb znalazłam w programie Mark Bittman Recipe – The New York Times, natomiast autorem przepisu jest Jim Lahey właściciel piekarni Sullivan Street. Gorąco polecam!



Zdjęcie - Chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Drukuj


Czas przygotowania
10 min

Czas gotowania
45 min

Całkowity czas
55 min

Autor: Anna
Typ dania: Pieczywo
Ilość porcji: 1

Składniki

  • 400 g mąki pszennej + do podsypania blatu
  • 4 g świeżych drożdży lub 1 g suchych drożdży
  • 300 g wody
  • 8 g soli



Instrukcje
  1. Do miski wsypać mąkę z solą i drożdżami dodać wodę i szybko wymieszać ręką lub łyżką, tylko do połączenia się składników (30 sekund wystarczy), miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 do 14 godzin
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąką blat, rozpłaszczyć ręką na spory placek następnie złożyć ciasto na kopertę, którą składamy na pół i znów rozpłaszczamy placek ręką i ponownie składamy, procedurę składania powtarzamy jeszcze raz
  3. Ściereczkę kuchenną lub kawałek płótna mocno oprószyć mąką położyć na nią chleb, ściereczkę z chlebem można umieścić w koszyczku do wyrastania, wierzch chleba posypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin
  4. Do piekarnika wstawić garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne w którym będziemy piec chleb, rozgrzać piekarnik do temperatury 240 st C
  5. Pamiętajcie, że piekarnik i naczynie do pieczenia chleba będą bardzo gorące, załóżcie więc rękawice, wyjmijcie rozgrzane naczynie i szybkim ruchem przełóżcie do niego chleb, przykryjcie pokrywką i natychmiast wstawicie do piekarnika
  6. Po 30 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb 15 minut do zrumienienia się skórki
  7. Upieczony chleb wyjmujemy z garnka, studzimy na kratce
  8. Smacznego!



Notatki
Formując bochenek podsypcie blat mąką co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do blatu, ciasto jest klejące! Ściereczkę na której będzie wyrastał chleb również mocno obsypcie mąką lub otrębami, aby ciasto nie przykleiło się do niej!
Uważajcie przy przekładaniu chleba ze ściereczki do gorącego naczynia, można się poparzyć!!!

chleb z garnkaZdjęcie - Chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
chleb z garnkaZdjęcie - Chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
chleb z garnkaZdjęcie - Chleb z garnka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb