Chleb z foremki na occie

Chleb z foremki na occie

Pieczenie chleba to moja wielka namietność i przyjemność - bo kiedy widzę jak rośnie ciasto, potem się piecze, a potem kroję chrupiące kromki- sprawdzcie sami!

Tak ,w tytule stoi ze na occie,ze do ciasta dodalam niewielka ilosc octu- on pomoze podniesc moc zaczynu i ciasto bedzie poieknie wyrastalo.

Zapraszam!

Zdjęcie - Chleb z foremki na occie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z foremki na occie

. 550 gr maki pszennej

. 12 gr swiezych drozdzy

. 1 i 1/2 szklanki letniej wody

. 1 lyzeczka soli

. 1 lyzeczka cukru

. 1 lyzka maku

. 2 lyzki oleju

. 1 lyzeczka octu jablkowego

 

Wykonanie

. forme keksowke smarujemy olejem i posypujemy bulka tarta lub maka

- drozdze zalewamy polowa szklanki letniej wody,dodajemy cukier i mieszamy az sie rozpuszcza

- do miski przesiewamy make,dodajemy sol i mak

- robimy w mace dolek,wlewamy zaczyn z drozdzy,reszte wody i mieszamy wszystki za pomoca lyzki na koniec dodajemy ocet

- ciasto jest dosc luzne- polewamy je olejem

- ,miske przykrywamy folia spozywcza i odstwiamy do wyrastania na 2 godz.

- wyrosniete cisto delikatnie przekladamy do foremki ( nie wyrabiamy ) i rownamy powierzchnie

- forme okrywamy folia i odstawiamy do wyrastania na 1godz.

- nagrzewamy piekarnik do 190stC i pieczemy chlebek przez 30min

- chlebek wyjmujemy z foremki ,wstawiamy go na kratke w piekarniku i dopiekamy ok. 20 min

- wyjety chlebek z piekarnika smarujemy mlekiem,ustawiamy na metalowej kratce do wystygniecia

Smacznego!

Kategorie przepisów