Chleb z czarnych oliwek
Chodzil za mną od dawna-taki ciemny naturalnie ,nie razowy ale równie zdrowy i bardzo smaczny.
Zabawa w smaki i kolory to moja specjalność -zreszta kto tego nie lubi,-wszyscy,moze jedynie niektorzy boja sie co z tego wyjdzie-
ja wyznaję jedna zasadę -jesli teraz nie wyjdzie, to nastepnym razem!-czemu nie?!
Zapraszam!
,
Chleb z czarnych oliwek:
.350 gr maki pszennej
.25 gr drozdzy swiezych
.100 gr oliwek czarnych bez pestek
.50 gr pestek slonecznika
.1 lyzeczka cukru
.1 lyzeczka soli
.1 szklanka cieplej wody
.2 lyzeczki octu jablkowy
Wykonanie:
Robimy zaczyn z drozdzy, 1/4 szklanki wody i cukru-odstawiamy.
Za pomoca blendera miksujemy na papke czarne oliwki.
Do pozostalej wody dodajemy ocet i mieszamy.
Do miski przesiewamy make,dodajemy sol,pestki slonecznika i mieszamy,robimy potem dolek i dodajemy papke z oliwek,drozdze i pozostala wode z octem i dokladnie mieszamy lyzka ,potem nieco wyrabiamy reka.
Miseczke okrywamy folia i przykrywamy sciereczka i odstawiamy na 1 godz. do podwojenia objetosci.
Gotowe ,wyrosniete ciasto zagniatamy chwile maczajac rece w oliwie,nastepnie formujemy kule przekladamy ja na blaszke wylozona papierem do pieczenia,przykrywamy sciereczka i odstawiamy do ponownego wyrastania na ok.20 min.
Ciasto nieco nacinamy ostrym nozem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 30 min.
Chlebek po wyjeciu studzimy na kratce metalowej.
Smacznego!