Chleb z ciecierzycą

Zdjęcie - Chleb z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ten mogę śmiało polecić wszystkim osobom, które lubią ciecierzycę. Podobnie jak sama cieciorka, chleb ten jest lekko orzechowy w smaku i zdecydowanie zaskakuje. Ja zazwyczaj korzystam z surowej ciecierzycy, zalewam ją na noc wodą, a następnego dnia gotuję przed 2 godziny z liściem laurowym i ząbkiem czosnku. Możecie jednak ułatwić sobie ten etap i wykorzystać gotową z puszki :)

Chlebek wyszedł tak smaczny, że już planuję w głowie swój następny wypiek z ciecierzycą. Następnym razem zamierzam wykorzystać pastę z ciecierzycy zwaną hummus, a smak chleba podrasować kuminem, sezamem i kolendrą. Już nie mogę się doczekać następnego bochenka, a na razie zachęcam Was do spróbowania tego :)

Zdjęcie - Chleb z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z ciecierzycą

  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 ml letniej wody
  • 220 g ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • szczypta soli
  1. Ciecierzycę w misce zalewamy zimną wodą, przykrywamy folią lub talerzem i zostawiamy na noc by napęczniała. Następnego dnia zalewamy ponownie wodą, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przed 2 godziny (Jeśli wykorzystujemy ciecierzycę z puszki – pomijamy ten etap).
  2. Ziarenka ciecierzycy odcedzamy i odkładamy 40 g. Resztę miksujemy blenderem na gładką masę.
  3. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy drożdże oraz sól. Następnie dodajemy pastę z ciecierzycy i mieszamy.
  4. Stopniowo wyrabiamy ciasto, wlewając letnią wodę. Pod koniec wyrabiania dorzucamy odłożone wcześniej ziarna ciecierzycy.
  5. Po kilku minutach zagniatania ciasta ręcznie lub mikserem zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką lub folią i stawiamy w ciepłym miejscu.
  6. Po godzinie sprawdzamy czy ciasto podwoiło swoją objętość. Wyciągamy je z misy, krótko zagniatamy i formujemy okrągły bochenek, który kładziemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem w trzech miejscach i wkładamy do piekarnika.
  8. Chleb pieczemy przez 35 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb ciecierzycowy z pieprzem (bez pieprzu)

Chleb ciecierzycowy z pieprzem…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Chinkali, gruzińskie pierogi z mięsem
1

Chinkali, gruzińskie pierogi z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepis na naleśniki gryczane ze smażonymi jabłkami
1

Przepis na naleśniki gryczane…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
3

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli
1

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami
1

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brzoskwinotka
1

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu