Chleb z ciecierzycą

Zdjęcie - Chleb z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ten mogę śmiało polecić wszystkim osobom, które lubią ciecierzycę. Podobnie jak sama cieciorka, chleb ten jest lekko orzechowy w smaku i zdecydowanie zaskakuje. Ja zazwyczaj korzystam z surowej ciecierzycy, zalewam ją na noc wodą, a następnego dnia gotuję przed 2 godziny z liściem laurowym i ząbkiem czosnku. Możecie jednak ułatwić sobie ten etap i wykorzystać gotową z puszki :)

Chlebek wyszedł tak smaczny, że już planuję w głowie swój następny wypiek z ciecierzycą. Następnym razem zamierzam wykorzystać pastę z ciecierzycy zwaną hummus, a smak chleba podrasować kuminem, sezamem i kolendrą. Już nie mogę się doczekać następnego bochenka, a na razie zachęcam Was do spróbowania tego :)

Zdjęcie - Chleb z ciecierzycą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z ciecierzycą

  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 220 ml letniej wody
  • 220 g ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • szczypta soli
  1. Ciecierzycę w misce zalewamy zimną wodą, przykrywamy folią lub talerzem i zostawiamy na noc by napęczniała. Następnego dnia zalewamy ponownie wodą, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, liść laurowy, szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu przed 2 godziny (Jeśli wykorzystujemy ciecierzycę z puszki – pomijamy ten etap).
  2. Ziarenka ciecierzycy odcedzamy i odkładamy 40 g. Resztę miksujemy blenderem na gładką masę.
  3. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy drożdże oraz sól. Następnie dodajemy pastę z ciecierzycy i mieszamy.
  4. Stopniowo wyrabiamy ciasto, wlewając letnią wodę. Pod koniec wyrabiania dorzucamy odłożone wcześniej ziarna ciecierzycy.
  5. Po kilku minutach zagniatania ciasta ręcznie lub mikserem zostawiamy je w misie, przykrywamy ściereczką lub folią i stawiamy w ciepłym miejscu.
  6. Po godzinie sprawdzamy czy ciasto podwoiło swoją objętość. Wyciągamy je z misy, krótko zagniatamy i formujemy okrągły bochenek, który kładziemy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Stawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem w trzech miejscach i wkładamy do piekarnika.
  8. Chleb pieczemy przez 35 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Chleb ciecierzycowy z pieprzem (bez pieprzu)

Chleb ciecierzycowy z pieprzem…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Kotlety z brokułu i ciecierzycy
1

Kotlety z brokułu i ciecierzyc…

figmara figmara
figowe smaki

Hummus z dynią i pieczoną papryką
1

Hummus z dynią i pieczoną papr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pasztet warzywny pomidorowy wegański
1

Pasztet warzywny pomidorowy we…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hummus z bobem
1

Hummus z bobem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kotlety z ciecierzycy i kukurydzy
2

Kotlety z ciecierzycy i kukury…

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z ugotowanej ciecierzycy
2

Placuszki z ugotowanej ciecier…

figmara figmara
figowe smaki

Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Falafel Scotch eggs - wegetariańskie jajka po szkocku z ciecierzycą

Falafel Scotch eggs - wegetari…

food² food²
Food Square

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kotlety z ciecierzycy ze szpinakiem

Kotlety z ciecierzycy ze szpin…

figmara figmara
figowe smaki

Zielony krem z ciecierzycy z fetą

Zielony krem z ciecierzycy z f…

figmara figmara
figowe smaki