Chleb z cebulką

Zdjęcie - Chleb z cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Porcje 6

Zapach świeżego pieczywa z chrupiącą skórką przywołuje wspomnienia dzieciństwa. W okresie wakacji tuż po godzinie 22, biegaliśmy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć było unoszący się w powietrzu zapach chleba. Do piekarni wchodziło się od zaplecza. Unosił się tam biały pył z mąki. Na drewnianych regałach leżały już pierwsze, ogromne bochenki chleba. Kupowaliśmy 2 lub 3 bochenki i powolnie wracaliśmy do domu, aby w tym czasie zjeść jak najwięcej jeszcze ciepłego chleba. W domu była poprawka - grube kromki smarowaliśmy takim prawdziwym, solonym masłem - w tamtych czasach sprzedawanym na wagę. Bezcenne wspomnienia, które od czasu do czasu przywołuję. Dziś upiekłam pyszny chleb z cebulką, chrupiący z wierzchu - mięciutki w środku.

Czas przygotowania 1 godz. 5 min.

Zaczyn drożdżowy

  1. 35 g świeżych drożdży
  2. 2 łyżki mąki pszennej
  3. 4 łyżki mleka
  4. 1 łyżeczka cukru

Ciasto właściwe

  1. 400 g mąki pszennej tortowej
  2. 150 g mąki graham
  3. 250 ml mleka
  4. 2 średnie cebule
  5. 3 łyżeczki suszonej cebuli
  6. 2 łyżeczki soli
  7. 2 łyżki oliwy

Dodatkowo

  1. 1 żółtko
  2. 1 łyżka wody

Zaczyn drożdżowy

  1. W kubku rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto właściwe

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż cebulka się zeszkli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ciepłe mleko, smażoną cebulę bez tłuszczu, suszoną cebulkę, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż zaburzy pracę drożdży. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto przekładamy na blat i ponownie zagniatamy. Następnie formujemy zgrabny, podłużny bochenek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody. Na wierchu ostrym nożem robimy ukośne nacięcia. Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Studzimy na kratce.

Przepisy z tych kategorii

Śniadaniowe bułeczki z pestkami dyni

Śniadaniowe bułeczki z pestkam…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Dyniowy chleb tostowy na zakwasie
1

Dyniowy chleb tostowy na zakwa…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki z kwiatami czarnego bzu

Bułeczki z kwiatami czarnego b…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pączki na piwie z karmelizowanym bekonem

Pączki na piwie z karmelizowan…

food² food²
Food Square

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Domowy chrzan tarty  - super fit

Domowy chrzan tarty - super f…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ziemniaczane precle z serem

Ziemniaczane precle z serem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia
3

Kostka szwarcwaldzka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Ciasto imbirowe z jabłkiem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Bułki orkiszowe z biboszem. Listopadowa piekarnia
1

Bułki orkiszowe z biboszem. Li…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit