Chleb z bobem na zakwasie
Właśnie rozpoczął się sezon na bób, jego miłośnicy na pewno już skaczą z radości i szukają okazji, aby przemycać go do różnych dań. Aby nie zjeść go za dużo za jednym razem, część ugotowanego i obranego bobu warto dodać do ciasta chlebowego. Nada mu ciekawego smaku, a przy okazji tez wyglądu.
W planach miałam akurat wypiek prostego pszenno-pełnoziarnistego bochenka na zakwasie, więc wzbogaciłam go o zielony, sezonowy dodatek
Chleb z bobem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 350 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 150 g ugotowanego bobu
- 1,5 łyżeczki soli
- 420 ml letniej wody
- Ugotowany bób studzimy i obieramy.
- Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, bób i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 5 minut, aż będzie elastyczne.
- Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do środka, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 4 - 4.5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą, formę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.