CHLEB WIELOZIARNISTY

CHLEB WIELOZIARNISTY
Czas wrócić i nadrobić zaległości, a nazbierało się ich trochę. Dzisiaj przepis na chleb, który został upieczony w Wielkanocną Sobotę i pełnił rolę chlebka do święconki zarówno w naszym koszyczku jak i koszyczku naszych przyjaciół. Jego zalety - ekspresowe, bardzo proste wykonanie i niesamowity smak. Chleb był tak pyszny, że kilka dni potem znowu zagościł w naszym domu.
Pierwszy został wykonany według przepisu z Moich wypieków, drugi został lekko zmodyfikowany - w domu zabrakło otrębów. W tej drugiej wersji mąka pszenna w połowie została zastąpiona mąką orkiszową z pełnego przemiału i taki przepis podaję.

Chlebek z dużą ilością ziaren z mąką z pełnego przemiału ładnie zarumieniony w opiekaczu, polany dobrą oliwą i do tego lampka czerwonego, wytrawnego wina - kardiolodzy bijcie brawa...
Zdjęcie - CHLEB WIELOZIARNISTY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb wieloziarnisty- Laura SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 kg i 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1,5 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 litr ciepłej wody
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (jest dość rzadkie). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Ciasto ponownie wyrobić lub dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć do natłuszczonych blaszek keksowych. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 230 stopni. Ja po 15 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni.

Kategorie przepisów