Chleb warzywny

Ciekawa jestem czy znacie niezwykły chleb warzywny wypiekany w formie płaskich kromek – flatbread. Chleb warzywny pieczemy w wygodnej kanapkowej postaci gotowej do przygotowania przepysznych tostów, kanapek czy nietypowych burgerów. Skład chleba może zaskoczyć, bo jest to kalafior, jajka, mielone migdały i dodatkowo dla koloru i smaku burak i marchew niesamowite prawda? Chleb warzywny będzie świetnym urozmaiceniem codziennej diety osób na diecie bezglutenowej i tych, którzy dbają o linię Zaskakujący jest również smak chleba można, byłby spodziewać się dominującego smaku kalafiora, bo przecież na jego bazie jest przygotowany! Kalafiorowy smak zupełnie znika przez odpowiednie doprawienie masy chlebowej i tak do masy z burakiem dodałam skórkę z cytryny, a do marchewkowej części suszone zioła. Oczywiście o smaku możecie zdecydować sami i doprawić go według własnych preferencji smakowych. Jeśli szukacie niecodziennego pieczywa, to przypominam przepis na chleb zmieniający życie przygotowany na bazie nasion i orzechów. Zapraszam również do obejrzenia krótkiej relacji z przygotowania dzisiejszego przepisu, to mój pierwszy mini filmik zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest doskonały, ale od czegoś trzeba zacząć 😉

Chleb warzywny Zdjęcie - Chleb warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Całkowity czas 40 min Autor: Anna Typ dania: Pieczywo Ilość porcji: 12 Składniki
  • 600 g kalafiora
  • 4 jajka
  • 90-100 g marchewki
  • 100 g buraków czerwonych
  • 100 g mielonych migdałów
  • skórka starta z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oregano, bazylia, rozmaryn lub inne ulubione zioła około 1 łyżeczki
Instrukcje
  1. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, osuszyć
  2. Do malaksera/blendera lub innego rozdrabniacza włożyć różyczki kalafiora, rozdrobnić na cząstki wielkości ziarenek ryżu
  3. Rozdrobniony kalafior podzielić na dwie równe części
  4. Do jednej części dodać startą na tartce o małych oczkach marchewkę, marchew przed dodaniem odcisnąc z nadmiaru soku
  5. Do drugiej części dodać starte na tartce o małych oczkach buraki, buraki również odcisnąc z nadmiaru soku
  6. Do każdej z misek dodać po 2 jajka i po 50 g mielonych migdałów, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać
  7. Do miski z burakami dodać skórkę otartą z ½ cytryny, do miski z marchewką dodać oregano, bazylię lub inne ulubione zioła, wyrobić ciasto
  8. Przygotować dwie blachy wyłożyć je papierem do pieczenia
  9. Ciasto wyłożyć na przygotowane blachy, rozsmarować na równej grubości prostokąty o wymiarach 30x22 cm wyrównać wierch
  10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st (opcja górje i dolnej grzałki) piec 25 minut
  11. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć chwytając z papier na kratkę, pozostawić do wystudzenia, następnie delikatnie zdjąć papier
  12. Podzielić na porcję, chleb można przechowywać w foliowej torebce w lodówce
  13. Smacznego!
Inspiracja

Zdjęcie - Chleb warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb warzywny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

http://sprawdzonakuchnia.pl/wp-content/uploads/2016/02/Mój-pierwszy-projekt1.m4v

 

Przepisy z tych kategorii

Prosty chlebek z masła orzechowego bez mąki

Prosty chlebek z masła orzecho…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Szybkie ciasto z rabarbarem, kakao i mąką owsianą
1

Szybkie ciasto z rabarbarem, k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Banan smażony   w cieście z mąki z ciecierzycy

Banan smażony w cieście z mą…

figmara figmara
figowe smaki

Brownie z fasoli

Brownie z fasoli

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Wegańskie i bezglutenowe placki jaglane z bananem, truskawkami i chia

Wegańskie i bezglutenowe plack…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Kompot z rabarbaru i płatków róży

Kompot z rabarbaru i płatków r…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Buddha bowl z boczniakami, prażoną ciecierzycą i sosem z tahini

Buddha bowl z boczniakami, pra…

food² food²
Food Square

Jaglanka z karmelizowaną marchwią

Jaglanka z karmelizowaną march…

figmara figmara
figowe smaki