Chleb tostowy
Mój młodszy syn męczył mnie od dłuższego czasu o chleb tostowy. Nie chciałam jednak iść na łatwiznę i zakupić go w supermarkecie bo ze zdrowym i smacznym chlebem niewiele ma on wspólnego. Nie miałam też zbytnio czasu na eksperymenty. Z pomocą przyszedł mi oczywiście Internet. Trochę poszukałam i na blogu „Sto kolorów kuchni” znalazłam pięknie wyglądający na zdjęciu bochenek tostowego chleba.
Zakasałam rękawy i upiekłam. Trochę go zmieniłam i część wody potrzebnej do przygotowania ciasta zastąpiłam mlekiem. Chleb tak spodobał się moim synom, że ostatnio tylko ten piekę.
Nie tylko pięknie wygląda ale też pysznie smakuje. Nie starzeje się zbyt szybko i jest puszysty. Trzeba tylko pozwolić mu spokojnie wyrosnąć.”
Chleb tostowy (Inspiracja)
Składniki na foremkę keksową o wym. 11cm x 30 cm
540g mąki pszennej
160ml letniej wody
150ml letniego mleka
3 łyżki stopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
Dodatkowo: masło do wysmarowania foremki pół szklanki kostek lodu
Do dzieży robota wlać letnie mleko oraz stopione masło. Wsypać wszystkie suche składniki. Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dzieżę przykryć wilgotną ściereczkę i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na matę i uderzyć pięścią. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do wysmarowanej masłem foremki (używam szklanej). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190⁰C. Na dno piekarnika wrzucić kostki lodu. Piec 45-60 minut. Chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Gdyby za bardzo przypiekał się z góry można go przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Smacznego :) Aronia