Chleb tostowy z ziarnami
Przepis na taki chleb kilka dni temu przedstawił Bartoldzik. Moja wersja jest lekko zmodyfikowana co do składu, jednak zachowałam przedstawiony przez niego proces przygotowania.
Prawdę mówiąc w ten sposób przygotowywałam chleb pierwszy raz. Spotkałam się z podobnymi przepisami, jednak jakoś je dyskretnie omijałam. No bo przecież ciasto drożdżowe to lubi ciepło, więc jak tu wstawiać je do lodówki...?
Nic bardziej mylnego - ciasto wyrosło przepięknie, a chleb jest znakomity. Proces przygotowania jest dość długi, lecz nie jest pracochłonny - zagnieść i chłodzić. A ten czas oczekiwania naprawdę procentuje. To pierwszy, ale na pewno nie ostatni "lodówkowy" wypiek.
Chleb tostowy z ziarnami - Laura SKŁADNIKI: u mnie porcja na dwie keksówki
Następnie ciasto przełożyć do naoliwionych keksówek, przykryć naoliwioną folią i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin. Według różnych porad jakie znalazłam na forach, ciasto w lodówce może stać nawet do 4 dni.
Wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 do 2 godzin.
Chleb lekko oprószyć mąką, naciąć z wierzchu i umieścić w piekarniku (tego nie zrobiłam - zapomniałam).
Piec w temperaturze 240 stopni10 minut, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Ja piekłam jakieś 10 minut dłużej - chleb wydawał mi się zbyt blady. Prawdopodobnie dlatego wyszła mi bardziej spieczona skórka. Jeśli wierzch się zbytnio rumieni można go przykryć folią aluminiową.
Wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
----------------------------------------------
Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Cabane Playa.
Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:
zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.
Prawdę mówiąc w ten sposób przygotowywałam chleb pierwszy raz. Spotkałam się z podobnymi przepisami, jednak jakoś je dyskretnie omijałam. No bo przecież ciasto drożdżowe to lubi ciepło, więc jak tu wstawiać je do lodówki...?
Nic bardziej mylnego - ciasto wyrosło przepięknie, a chleb jest znakomity. Proces przygotowania jest dość długi, lecz nie jest pracochłonny - zagnieść i chłodzić. A ten czas oczekiwania naprawdę procentuje. To pierwszy, ale na pewno nie ostatni "lodówkowy" wypiek.
Chleb tostowy z ziarnami - Laura SKŁADNIKI: u mnie porcja na dwie keksówki
- 1 kg mąki pszennej (typ 500)
- 20 g cukru
- 20 g soli
- 5 dkg świeżych drożdży
- 40 g stopionego masła
- 600 ml zimnego mleka
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki ziaren słonecznika
Następnie ciasto przełożyć do naoliwionych keksówek, przykryć naoliwioną folią i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin. Według różnych porad jakie znalazłam na forach, ciasto w lodówce może stać nawet do 4 dni.
Wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 do 2 godzin.
Chleb lekko oprószyć mąką, naciąć z wierzchu i umieścić w piekarniku (tego nie zrobiłam - zapomniałam).
Piec w temperaturze 240 stopni10 minut, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Ja piekłam jakieś 10 minut dłużej - chleb wydawał mi się zbyt blady. Prawdopodobnie dlatego wyszła mi bardziej spieczona skórka. Jeśli wierzch się zbytnio rumieni można go przykryć folią aluminiową.
Wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.
----------------------------------------------
Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Cabane Playa.
Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:
zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.