Chleb tostowy z ziarnami

Przepis na taki chleb kilka dni temu przedstawił Bartoldzik. Moja wersja jest lekko zmodyfikowana co do składu, jednak zachowałam przedstawiony przez niego proces przygotowania.

Prawdę mówiąc w ten sposób przygotowywałam chleb pierwszy raz. Spotkałam się z podobnymi przepisami, jednak jakoś je dyskretnie omijałam. No bo przecież ciasto drożdżowe to lubi ciepło, więc jak tu wstawiać je do lodówki...?

Nic bardziej mylnego - ciasto wyrosło przepięknie, a chleb jest znakomity. Proces przygotowania jest dość długi, lecz nie jest pracochłonny - zagnieść i chłodzić. A ten czas oczekiwania naprawdę procentuje. To pierwszy, ale na pewno nie ostatni "lodówkowy" wypiek.
Chleb tostowy z ziarnami - Laura SKŁADNIKI: u mnie porcja na dwie keksówki
  • 1 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 20 g cukru
  • 20 g soli
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 40 g stopionego masła
  • 600 ml zimnego mleka
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
Składniki połączyć, wyrabiać 10-15 minut. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
Następnie ciasto przełożyć do naoliwionych keksówek, przykryć naoliwioną folią i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin. Według różnych porad jakie znalazłam na forach, ciasto w lodówce może stać nawet do 4 dni.

Wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 do 2 godzin.

Chleb lekko oprószyć mąką, naciąć z wierzchu i umieścić w piekarniku (tego nie zrobiłam - zapomniałam).


Piec w temperaturze 240 stopni10 minut, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Ja piekłam jakieś 10 minut dłużej - chleb wydawał mi się zbyt blady. Prawdopodobnie dlatego wyszła mi bardziej spieczona skórka. Jeśli wierzch się zbytnio rumieni można go przykryć folią aluminiową.


Wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.


----------------------------------------------


Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Cabane Playa.

Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:

zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy