Chleb tostowy z ziarnami

Przepis na taki chleb kilka dni temu przedstawił Bartoldzik. Moja wersja jest lekko zmodyfikowana co do składu, jednak zachowałam przedstawiony przez niego proces przygotowania.

Prawdę mówiąc w ten sposób przygotowywałam chleb pierwszy raz. Spotkałam się z podobnymi przepisami, jednak jakoś je dyskretnie omijałam. No bo przecież ciasto drożdżowe to lubi ciepło, więc jak tu wstawiać je do lodówki...?

Nic bardziej mylnego - ciasto wyrosło przepięknie, a chleb jest znakomity. Proces przygotowania jest dość długi, lecz nie jest pracochłonny - zagnieść i chłodzić. A ten czas oczekiwania naprawdę procentuje. To pierwszy, ale na pewno nie ostatni "lodówkowy" wypiek.
Chleb tostowy z ziarnami - Laura SKŁADNIKI: u mnie porcja na dwie keksówki
  • 1 kg mąki pszennej (typ 500)
  • 20 g cukru
  • 20 g soli
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 40 g stopionego masła
  • 600 ml zimnego mleka
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
Składniki połączyć, wyrabiać 10-15 minut. Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i pozostawić w chłodnym miejscu na około 2 godziny.
Następnie ciasto przełożyć do naoliwionych keksówek, przykryć naoliwioną folią i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin. Według różnych porad jakie znalazłam na forach, ciasto w lodówce może stać nawet do 4 dni.

Wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 do 2 godzin.

Chleb lekko oprószyć mąką, naciąć z wierzchu i umieścić w piekarniku (tego nie zrobiłam - zapomniałam).


Piec w temperaturze 240 stopni10 minut, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 15-20 minut. Ja piekłam jakieś 10 minut dłużej - chleb wydawał mi się zbyt blady. Prawdopodobnie dlatego wyszła mi bardziej spieczona skórka. Jeśli wierzch się zbytnio rumieni można go przykryć folią aluminiową.


Wyjąć z foremek i wystudzić na kratce.


----------------------------------------------


Do stylizacji wykorzystałam obrus ceratowy Cabane Playa.

Więcej niesamowitych wzorów znajdziecie w sklepie internetowym Agi i Oli:

zapraszam też na stronę facebookową Kolorowego Kufra.

Przepisy z tych kategorii

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bułki śniadaniowe
1

Bułki śniadaniowe

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy