Chleb Toskański

Zdjęcie - Chleb Toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I nadszedł czas na kolejne spotkanie w naszej wirtualnej piekarni. Nie ukrywam, że tęsknię i czekam z niecierpliwością na te comiesięczne propozycje. Tym razem chleb Toskański wybrała dla nas Amber Jakbym się przeniosła do winnicy z zeszłorocznych wakacji...Jak miło:-) Maczany w oliwie lub oblany nią obficie...Cudo!
Zdjęcie - Chleb Toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
przepis z tej strony – klik!

  • 1000g mąki typu 00
  • 700ml ciepłej wody
  • 50g oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • Ja dodałam sól (10 g na tę ilość ciasta).

Przygotowanie: 1. Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Należy pamiętać, że woda ma być tylko lekko ciepła. 2. Umieścić mąkę na blacie i dodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. 3. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić je na dwie lub więcej części, uformować bochenki, przykryć ponownie wilgotną ściereczką i pozwolić odpocząć przez godzinę. 4.Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga!
Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego ilość wody jest większa w porównaniu do innych przepisów na chleb. Jak uzyskać chrupiacą skórkę? Gdy chleb jest upieczony, wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb wewnątrz przez kolejne 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Kolejna wskazówka, aby uzyskać chrupiący chleb: umieścić naczynie z wodą w piekarniku i pozostawić go tam w pierwszym etapie pieczenia (20 minut). Chleb dobrze się przechowuje przez kilka dni w papierowej torebce lub owinięty w pergamin. Uwagi: ja swój chleb wyrabiałam w mikserze, dodałam sól i robiłam z połowy ilości składników.
Zdjęcie - Chleb Toskański - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chleb Toskański piekli:

Przepisy z tych kategorii

Ciabatta na zakwasie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ciabatta na zakwasie z oliwkam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Fougasse na zakwasie

Fougasse na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Świąteczne mini Panettone

Świąteczne mini Panettone

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Włoski chlebek św. Józefa

Włoski chlebek św. Józefa

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Stecca - włoskie płaskie chlebki
3

Stecca - włoskie płaskie chleb…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Szybka ciabatta
4

Szybka ciabatta

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis