Chleb słonecznikowy z automatu

Chleb słonecznikowy z automatu



Zdjęcie - Chleb słonecznikowy z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Z początku nie byłam do niego za bardzo przekonana, ale w sytuacji gdy cierpię na zupełny brak czasu albo przeziębienie , automat do chleba świetnie się sprawdza. Wystarczy załadować składniki, a po trzech godzinach wyjmujemy świeży pachnący chlebek. Skórka nie jest może tak bardzo chrupiąca jak w przypadku tradycyjnego wypieku, ale nie można mieć wszystkiego. Do wypieku użyłam automatu marki typ Moulinex OW1101”
Zdjęcie - Chleb słonecznikowy z automatu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Chleb słonecznikowy z automatu (przepis własny)
Składniki na 1 bochenek o wadze ok. 800g
400g mąki pszennej chlebowej typ 750
50g mąki żytniej razowej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki maślanki w temp. pokojowej
1/2 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
50g pestek słonecznika

Do pojemnika z maszyny wlewamy wodę, maślankę i olej. Wsypujemy oba rodzaje mąki, drożdże i sól. Ustawiamy program 1, waga 750g, poziom zrumienienia skórki średni). Po sygnale dźwiękowym dodajemy pestki słonecznika. Upieczony chleb najlepiej od razu wyjąć z pojemnika, usunąć mieszadło i wystudzić na kracie kuchennej.

Kategorie przepisów