Chleb pszenny z ziarnem orkiszu
„ Już od dość dawna nosiłam się z zamiarem upieczenie tego chleba. Właśnie nadarzyła się okazja, bo oto na Mikserze pojawiła się akcja "Upiecz Smakowity Chleb!" zorganizowana przez grumko pod patronatem Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica", producenta między innymi margaryny "Smakowita". Chleb przypomina trochę graham. W jego składzie znajdują się bowiem rozdrobnione ziarna orkiszu, wcześniej zalane wrzątkiem na noc. Stają się one dzięki temu nie tylko miękkie, ale wypuszczają także takie mini kiełki. Dodałam też trochę ugotowanych ziemniaków, aby chleb tak szybko się nie starzał.”
Chleb pszenny z ziarnem orkiszu (przepis własny)
Składniki:
kwadratowa blaszka o wym. 24x24cm
3/4 szklanki ziaren orkiszu
3/4 szklanki letniego mleka
3/4 szklanki letniej wody
180g ugotowanych ziemniaków
1000g mąki pszennej typ 650
300g aktywnego zakwasu pszennego
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki mleka +2 łyżki oleju do posmarowania ciasta
masło do wysmarowania formy
Ziarna orkiszu zalać 3 szklankami wrzącej wody i zostawić na noc. Rano odcedzić, wrzucić do blendera. Wlać mleko i wodę. Dodać ugotowane ziemniaki i wszystko zmiksować. Przelać do dzieży miksera, dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Ja zazwyczaj zostawiam około 200g mąki i dosypuję ją później w miarę potrzeby. Robię tak dlatego, że łatwiej jest takie rzadsze ciasto wyrobić i nie obciąża to za bardzo miksera. Poza tym mąka też jest różna, czasem bardziej sucha, innym razem mniej. W każdym bądź razie ciasto powinno odstawać od ścianek dzieży. Wyrobione ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2h. Powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i lekko odgazować poprzez ugniatanie. Rozciągnąć w kwadrat, złożyć jak kopertę i przełożyć do wysmarowanej masłem formy złożeniem do spodu. Przykryć i zostawić do ponownego rośnięcia przykryte suchą ściereczką.
Piekarnik nagrzać do 220°C. Wymieszać mleko z oliwą i posmarować wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200° i piec jeszcze 1h i 15minut .
Gdyby się za bardzo przyrumienił trzeba przykryć kawałkiem folii aluminiowej.
Upieczony chleb wyjąć z formy i wystudzić na kracie kuchennej.
Przepis dodaję do akcji