Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Szybki przepis na chleb pszenny z płatkami owsianymi przygotowanie ciasta na chleb zajmuje tylko kilka minut, można więc przygotować je rano przed pracą, a po powrocie do domu upiec. Moje ciasto wyrastało 2 godziny, ale spokojnie proces ten może trwać nawet 10 godzin. Po czasie wyrastania należy uformować bochenek w dowolnym kształcie, umieścić go w foremce poczekać około 30 minut aż wyrośnie i upiec. Chleb pieczemy w wysokiej temperaturze z parą, niestety nie wszystkie piekarniki posiadają opcję pieczenia z parą, ale jest i na to sposób. Po wstawieniu chleba do piekarnika wystarczy spryskać jego wnętrze wodą lub włożyć na jego dno pół szklanki kostek lodu to wystarczy, żeby wytworzyć odpowiednią ilość pary. Para wodna sprawia, że skórka chleba po upieczeniu będzie cienka, a jednocześnie chrupiąca. Chleb po upieczeniu ma właśnie taką skórkę, a jego wnętrze kryje pyszny jędrny miąższ z siemieniem i patkami owsianymi, które nadają pieczywu delikatnej wilgoci, dzięki czemu chleb zachowuje długo świeżość. Gorąco polecam.

Chleb z pszenny z płatkami owsianymi

Rodzaj Pieczywo

Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 35 minutes Razem 45 minutes

Autor Anna

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 8 g soli morskiej drobnej
  • 40 g płatków owsianych
  • 25 g siemienia lnianego
  • 8 g świeżych drożdży lub 7 g suchych*
  • 300 g wody letniej
  • 1 łyżka oliwy

Instrukcja

  1. Do miski miksera wsypać mąkę, sól, płatki owsiane, siemię lniane, w innym naczyniu wymieszać letnią wodę z oliwą i świeżymi drożdżami, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia drożdży dodać łyżkę mąki i ponownie wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do spienienia mieszanki.

  2. Do miski z mąką dolać wodę z drożdżami, zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 4 minut. Następnie należy przykryć miskę z ciastem folią spożywczą, odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 2 do 3 godzin.

  3. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat z ciasta uformować walec, włożyć ciasto do przygotowanej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch foremki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 -40 minut do wyrośnięcia.

  4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 st C.

    Wyrośnięta ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i natychmiast spryskać wnętrze piekarnika wodą wystarczy 3 razy. Do tego celu najlepszy będzie spryskiwać, jeśli nie macie spryskiwacza to można wsypać na dno piekarnika 1/2 szklanki kostek lodu.

  5. Chleb pieczemy przez 30 - 40 minut do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i przekładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

  6. Smacznego!

Notatki

*Suche drożdże dodajemy bezpośrednio do mąki.

Zdjęcie - Chleb pszenny z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenny z płatkami owsianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb na zakwasie Rodolpha Coustona. Marcowa Piekarnia

Chleb na zakwasie Rodolpha Cou…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami