Chleb pszenny z płatkami owsianymi
Z tym chlebem poradzi sobie każdy, nawet osoby, które dotychczas nie odważyły się na przygotowanie chleba w zaciszu własnego domu, a większość składników także powinniście mieć w domu.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 250 ml wody
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
Zaczynamy od podprażenia płatków owsianych na suchej patelni, gdy nabiorą lekko brązowego koloru, zlewamy je 250 ml wody i odstawiamy do czasu aż wchłoną całą (ok 10 minut)
Drożdże kruszymy do miski, zasypujemy cukrem i czekamy aż się rozpuszczą, wtedy mieszamy je z wodą, dodajemy mąkę oraz płatki owsiane i sól i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się kleić do rąk (jeżeli macie robota kuchennego zrobi to za was). Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Po tym czasie przekładamy go do keksówki, którą wcześniej posmarowaliśmy masłem lub olejem. Dodatkowo można chlebek po wierzchu posypać płatkami owsianymi i znów odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 220 st. C i pieczemy ok 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce. .