Chleb pszenno – owsiany

Z nastaniem jesieni, otwieram swoją domową piekarnię. Na pierwszy ogień, poszedł chlebek owsiany z mieszanki mąk pszennej i pszennej razowej z płatkami owsianymi, na suszonych drożdżach. Ciasto przygotowuję wieczorem i na noc daję do lodówki, a rano piekę chleb. Chlebek dobrze smakuje, w różnych wariantach – śniadaniowo z powidłami i twarogiem, czy w wersji kanapkowej np. z wędliną, sałatą i pomidorem 🙂

Zapraszam wszystkich fanów chlebów pszenno – owsianych z miękką skórką, nie kruszących się i długo zachowujących świeżość 🙂

Zdjęcie - Chleb pszenno – owsiany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 80 g płatków owsianych ( 1/2 szklanki )
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • torebka suszonych drożdży
  • szklanka wrzącej wody
  • 1/3 szkl. letniej wody
  • 1 pełna łyżka masła ( rozpuszczonego )

Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i odstawiłam do ostygnięcia.

Do letniej wody, dodałam drożdże i miód. Zaczyn dodaję do przestudzonych płatków owsianych i mieszam.

Następnie dodaję rozpuszczone masło i przesiane mąki z solą. Całość zaczynam wyrabiać. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaję jeszcze trochę mąki. Wszystkie składniki dokładnie łączę i zostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu.

Po tym czasie, masę daję na posypany mąką blat i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiam około 10 minut. Gotowe powinno być gładkie i elastyczne.

Ciasto formuję na grubszy wałek i daję do podłużnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smaruję olejem i delikatnie posypuję płatkami owsianymi. Foremkę z ciastem, przykrywam folią spożywczą i daję na noc do lodówki ( przynajmniej 8 godzin ).

Rano wyciągam ciasto na 15 – 20 minut, do ocieplenia i daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Chlebek piekę około 50 minut. Powinien być gotowy, kiedy wierzch się mocniej zarumieni. Gotowy chleb odstawiam na kratkę do przestudzenia.

Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Chleb pszenno – owsiany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb pszenno – owsiany - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło wpisu Klik

Przepisy z tych kategorii

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki z przedziałkiem
2

Bułki z przedziałkiem

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb żytni Radziwiłłowski na zakwasie we wrześniowej Piekarni!

Chleb żytni Radziwiłłowski na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bułki na kefirze
2

Bułki na kefirze

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Bajgle

Bajgle

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Pomidorowe bajgle
2

Pomidorowe bajgle

Tosia Tosia
Smakowity chleb