Chleb pszenno – owsiany
Z nastaniem jesieni, otwieram swoją domową piekarnię. Na pierwszy ogień, poszedł chlebek owsiany z mieszanki mąk pszennej i pszennej razowej z płatkami owsianymi, na suszonych drożdżach. Ciasto przygotowuję wieczorem i na noc daję do lodówki, a rano piekę chleb. Chlebek dobrze smakuje, w różnych wariantach – śniadaniowo z powidłami i twarogiem, czy w wersji kanapkowej np. z wędliną, sałatą i pomidorem ?
Zapraszam wszystkich fanów chlebów pszenno – owsianych z miękką skórką, nie kruszących się i długo zachowujących świeżość ?
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 80 g płatków owsianych ( 1/2 szklanki )
- 2 łyżeczki miodu
- 1 pełna łyżeczka soli
- torebka suszonych drożdży
- szklanka wrzącej wody
- 1/3 szkl. letniej wody
- 1 pełna łyżka masła ( rozpuszczonego )
Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i odstawiłam do ostygnięcia.
Do letniej wody, dodałam drożdże i miód. Zaczyn dodaję do przestudzonych płatków owsianych i mieszam.
Następnie dodaję rozpuszczone masło i przesiane mąki z solą. Całość zaczynam wyrabiać. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaję jeszcze trochę mąki. Wszystkie składniki dokładnie łączę i zostawiam na kilka minut w ciepłym miejscu.
Po tym czasie, masę daję na posypany mąką blat i zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto wyrabiam około 10 minut. Gotowe powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto formuję na grubszy wałek i daję do podłużnej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smaruję olejem i delikatnie posypuję płatkami owsianymi. Foremkę z ciastem, przykrywam folią spożywczą i daję na noc do lodówki ( przynajmniej 8 godzin ).
Rano wyciągam ciasto na 15 – 20 minut, do ocieplenia i daję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Chlebek piekę około 50 minut. Powinien być gotowy, kiedy wierzch się mocniej zarumieni. Gotowy chleb odstawiam na kratkę do przestudzenia.
Udanych wypieków ?
Źródło wpisu Klik