Chleb Pan Rustico

Zdjęcie - Chleb Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Uff udało się ostatnim rzutem na taśmę;-) O mały włos całą akcję bym przegapiła jak ostatnią. I bardzo bym żałowała, bo chleb okazał się bardzo smaczny. Dziękuję Amber za zaproszenie i Ani za wybranie bohatera do naszej wirtualnej piekarni.
Zdjęcie - Chleb Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pan Rustico
przepis pochodzi z BBC Food – klik!
tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady STARTER:

  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych)
  • 125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny. CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych)
  • 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

Moje uwagi: Ciasto mieszałam mikserem, musiałam sporo mąki podsypać, bo było bardzo klejące. Rozdzieliłam ciasto na 2 części i chyba lepsze są dwa bochenki niż jeden większy, bo myślę, że byłby dosyć płaski, gdyż ciasto się rozpłaszczało. Zdjęcie - Chleb Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zapraszam również do innych blogerów na ten chlebek. Poniżej lista biorących udział w akcji: Przy okazji zareklamuję piękną porcelanę Maxwell&Williams, która jest teraz w kampanii na Westwing Home & Living. Uwielbiam ich naczynia do serwowania. Również na zdjęciach kulinarnych będą pięknie się prezentowały. Zapraszam serdecznie!
Zdjęcie - Chleb Pan Rustico - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Hiszpański chleb rustykalny (Pan Rustico)
1

Hiszpański chleb rustykalny (P…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Pan rustico – hiszpański chleb rustykalny

Pan rustico – hiszpański chleb…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb Pan Rustico - wspólne pieczenie

Chleb Pan Rustico - wspólne pi…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pan Rustico - chleb hiszpański  - styczniowa piekarnia
1

Pan Rustico - chleb hiszpański…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation

Pan rústico wg Hairy Bikers' B…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb pszenny hiszpański Pan Rustico

Chleb pszenny hiszpański Pan R…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...