Chleb nocny z pietruszką

Chleb nocny z pietruszką

Zdjęcie - Chleb nocny z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb nocny nie wymaga od nas zbyt wiele uwagi. Po prostu pracuje sobie sam, gdy my smacznie śpimy. Piękne, prawda? Robię taki chleb dość często, a rano nastawiam budzik wcześniej, aby zdążyć go upiec w sam raz na śniadanie. Takie chleby można tworzyć zarówno na drożdżach jak i na zakwasie.

Najlepiej zaopatrzyć się w natkę pietruszki zaraz po pracy, ruszyć do domu nastawić zaczyn. Taki harmonogram sprawi, że późnym wieczorem będziemy mogli zagnieść ciasto, tak aby wyrastało całą noc. Oczywiście do ciasta możecie dodać dowolne dodatki (byle nie przesadzić i za mocno go nie obciążyć), nie tylko pietruszkę. Polecam inne zioła, świeże lub suszone. W chlebie świetnie sprawdza się oregano i rozmaryn, ich intensywny smak przenika do miąższu nadając mu niepowtarzalności. A pietruszka? Tym razem mnie zaskoczyła, również pięknie urozmaiciła smak, także bardzo wam ją polecam.

Zdjęcie - Chleb nocny z pietruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb nocny z pietruszką Autor: Sliwka Czas przygotowania: 15 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 15 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 15 g posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • 400 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj w misce wszystkie składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki na ok. 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu wodę przeznaczoną na ciasto właściwe i dokładnie rozpuść.
  3. Dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Będzie lepkie i klejące.
  4. Odstaw ciasto na ok. 45 minut w ciepłe miejsce, następnie zagnieć jeszcze raz i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej prostokątnej foremki. Ciasto obsyp z góry niewielką ilością mąki i uklep w foremce.
  5. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 8 godzin (na noc).
  6. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje.
  8. Wyjmij z go z piekarnika, z foremki i z papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zagrzał się od dołu.
  9. Spożywaj dopiero po pełnym ostygnięciu ze Smakowitą de Luxe

3.1.09

Kategorie przepisów