Chleb mleczny na drożdżach
Szybki chleb na drożdżach. Delikatny, mleczno-maślany smak.
Idealny na słodkie śniadanie: dżem, miód, słodki twarożek oraz kawa, a dla dzieci kakao...
Inspiracja przy wyrobie tego chlebka została zaczerpnięta z tej strony.
Chleb mleczny na drożdżach - Laura SKŁADNIKI:
Masło rozpuścić, wymieszać z pozostałym mlekiem, dodać wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do formy. Ja korzystam z silikonowych więc nie muszę ich smarować przed pieczeniem. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 210 stopni przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 25 minut. Jeśli chleb zbyt szybko zaczyna się rumienić warto przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Idealny na słodkie śniadanie: dżem, miód, słodki twarożek oraz kawa, a dla dzieci kakao...
Inspiracja przy wyrobie tego chlebka została zaczerpnięta z tej strony.
Chleb mleczny na drożdżach - Laura SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mleka
- 20 dkg świeżych drożdży
- 3 łyżki miodu
- 25 dkg mąki pszennej
- 25 dkg mąki pszennej chlebowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki miękkiego masła
Masło rozpuścić, wymieszać z pozostałym mlekiem, dodać wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść i przełożyć do formy. Ja korzystam z silikonowych więc nie muszę ich smarować przed pieczeniem. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w temperaturze 210 stopni przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 25 minut. Jeśli chleb zbyt szybko zaczyna się rumienić warto przykryć go folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.