Chleb maślany
Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszny chlebek maślany. Przepis dostałam od siostry. Wczoraj zrobiony, wyszedł pyszny. Polecam, domowy dużo lepszy niż sklepowy :-) Ten delikatny, posmakował bardzo dzieciom. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki na keksówkę 11,5 x 30 cm:
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- szczypta soli
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cukru
- garść maku lub sezamu do posypania
1. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn (wszystko mieszamy) - odstawiamy na 15 minut żeby wyrósł.
2. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy szczyptę soli, następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
3. Następnie wyrabiamy ciasto ręką (u mnie tak około 15 minut), ciasto ma odchodzić od miski i od ręki.
4. Tak wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
5. Następnie ciasto zagniatamy, przekładamy do keksówki i odstawiamy na około 40-60 minut, żeby wyrosło.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra - dół), przygotowujemy smarowidło (do miseczki dajemy żółtko i mieszamy go z cukrem) smarujemy wierzch chleba i posypujemy sezamem lub makiem.
7. Wstawiamy do piekarnika i przez 20 minut chleb pieczemy na funkcji (góra - dół), potem zmieniamy tylko na "dół" i pieczemy kolejne 20 minut. Łącznie pieczemy 40 minut.
8. Po wyjęciu stukamy w spód blaszki. Jak dźwięk będzie głuchy to znaczy, że chleb jest upieczony, jak nie to pieczemy jeszcze jakieś 5 minut.
9. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i studzimy już bez blaszki. Smacznego :-)