Chleb kawowo-miodowy
Kawa czy herbata? To często dręczące mnie pytanie w godzinach popołudniowych. Zwykle decyduję się w ostatniej chwili, a czasem żałuję, że nie postawiłam na ten drugi napój. Nigdy nie można w pełni przewidzieć na co przyjdzie ci ochota.
Tak samo ze smakami chleba. Wielokrotnie robiłam już chleb zarówno na herbacie jak i kawie i często nie mogę się zdecydować, który z nich powtórzyć. Tym razem padło na kawę i nie mam wątpliwości, że wybrałam dobrze.
Goryczkę kawy przełamuje dodatek miodu, a miąższ chleba jest niezwykle miękki. Koniecznie spróbujcie, bo wystarczy dosłownie dać mu samemu wyrosnąć przez noc.
Chleb kawowo-miętowy Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 8 godz. 30 min. Porcje: 1 Składniki- 100 g aktywnego zakwasu pszennego
- 400 g mąki pszennej razowej
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki miodu
- 60 g rodzynek
- 450 ml ciepłej wody
- Zagnieć ze sobą wszystkie składniki aż stworzą jednolite, lepkie ciasto.
- Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremce. Posyp mąką z góry i uklep w foremce.
- Odstaw w ciepłe miejsce na noc (ok. 8 godzin).
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz ok. 30 minut.
- Wyjmij z piekarnika, formy i papieru. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.